Fråga:
Hur hanterar vi två honkatter i hushållet som visar alfabeteende?
Beofett
2013-10-09 18:23:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vår äldsta katt, Orla, har alltid varit en alfadrottning. Hon insisterar på att bli matad först, hävdar en dominerande ställning i sängen på natten (mitt mellan min fru och jag, mitt i sängen) och hade tydligt fastställt sin position gentemot de två katterna vi räddade efter att ha räddat henne. p>

Vi hade dock en oväntad räddning förra nyårsafton, eftersom jag hittade en vilse som behövde läkarvård. Hon var så vänlig att vi slutade bli sugna på att hålla henne (jag var inte så svår att sälja!), Och nu har vi fyra katter.

Den nyaste, Lily, är extremt vänlig, utåtriktad och ... självsäker. I själva verket demonstrerar hon helt klart alfa-beteende.

Även om hon inte visar någon mataggressivitet, hävdar hon en ännu mer dominerande ställning i sängen (på kudden vid sängens huvud, mellan min fru och jag), och hon engagerar sig i dominanslek med de två andra, icke-dominerande katterna.

Hon utmanar också konsekvent den äldsta katten, jagar henne och svävar efter henne när hon kommer för nära henne osv.

Vår äldsta hanterar inte det här bra. Hon har blivit märkbart hoppande i allmänhet och har återgått till väsande när hanen, vår tredje katt (Miles), kommer nära henne (detta var vanligt beteende för det första året efter att vi introducerade honom, men så småningom avsmalnade). Ännu värre, Miles visar nu tecken på dominansbeteende riktat mot Orla (men inte mot Lily). Om Orla hoppar upp i sängen och Miles redan är i sängen, kommer han ofta att springa på henne och ta en swat med sin tass. Orla kommer i allmänhet att reagera med väsande och hoppa tillbaka ur sängen.

Allt detta verkar ha börjat några månader efter att vi tog Lily in, så mitt antagande är att det beror på en dominansutmaning. Orla verkar i allmänhet vara mindre självsäker kring de andra katterna än hon hade varit, och det är ibland störande (särskilt när vi väcks mitt på natten av väsande katter som laddar över vår säng).

Finns det något jag kan göra för att skapa fred mellan våra fyra katter?

Ett svar:
#1
+12
Kyle Brandt
2013-10-09 18:39:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har haft kattaggression tidigare. Ibland finns det inget botemedel, men här är några saker du kan göra som kan hjälpa:

  • Ha fler (avstånd) kullådor eftersom det här är något för dem att slåss om (samma med maträtter ).
  • Spela med de aggressiva katterna för att få ut lite energi. En laserpekare underlättar detta
  • Du kan få några feromon lugnande produkter som kan hjälpa till (till exempel Feliway).


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...