Fråga:
Hur ska jag disciplinera min katt för dåligt beteende?
JohnB
2013-10-09 04:36:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är ett par saker som jag försöker förhindra att min katt gör: att hoppa upp på köksbänken och vara elak mot hunden (som är lydig och tänker på sitt eget företag). Det är lätt att fånga honom när han försöker mobba hunden runt, men att fånga honom när han är uppe på disken där han vet att han inte är tillåten kräver lite smyg.

När jag får honom att uppvisa beteende, hur kan jag effektivt disciplinera honom för att avskräcka honom från att fortsätta det dåliga beteendet?

Elva svar:
#1
+47
Zaralynda
2013-10-31 01:09:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Straff fungerar sällan eftersom katter inte har en social struktur som känner igen dig som den dominerande varelsen i hemmet, de förstår bara att du gör något åt ​​dem som de inte vill ha (spruta dem med vatten, för exempel).

Därför är det mycket effektivare att ta reda på varför din katt uppvisar det oönskade beteendet och tillgodose dessa behov på ett sätt som är acceptabelt för er båda snarare än att straffa katten för det oönskade beteendet. .

Vanligtvis klättrar katter på bänkskivor eftersom de har instinkter som säger att de ska klättra (bättre sikt, gömmer sig från rovdjur / byte, etc). För att hålla dem borta från köksbänkskivorna bör du installera kattväggshyllor och / eller kattträd för att ge dem den höjdfördelen som de letar efter. Ibland är det svårt att hitta plats för dessa saker i köket, men även att ägna ett hörn åt en uppsättning hyllor så att de kan se dig laga mat kan vara till hjälp!

(De kan också klättra på bänkskivorna om du lämnar smutsiga rätter ute som de kan skrapa efter mat från, så det är viktigt att städa!).

Jag känner inte till interaktioner mellan hund och katt, så det är svårt för mig att ge råd där. Vi har en katt som är mycket yngre än de andra katterna och ofta trakasserar dem för att han hade mycket energi och ville spela. Jag började försäkra mig om att jag tillbringade 30-60 minuter om dagen och lekte med honom med trollleksaker för att tröttna ut honom, och han är nu mycket mindre besvärande för de äldre katterna.

Bara för att katten har alternativ för att klättra kommer den inte att sluta gå på köksbänkskivorna. Du måste göra klart att du inte gillar det. Katter undviker också negativa saker, och om du straffar dem (med sprutflaska eller enklare genom att sätta den tillbaka till marken) kommer de att förstå. Men jag gillar förslaget att tillhandahålla alternativ. +1
@HarasBrummi om katten är på kattträdet (eftersom det är en mer önskvärd yta än diskarna) är den (per definition) inte på diskarna. Du måste få det att välja trädet (eller vilken alternativ yta som helst)
Det stämmer, jag är med dig på den här punkten Zaralynda. Men vad gör dig så säker på att katten skulle välja trädet?
@toothless199 du måste experimentera med trädet (plats, material, beten, etc.) tills katten väljer trädet
#2
+28
John Cavan
2013-10-09 04:44:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag använder sprutflasktekniken, lite sprut vatten skadar dem inte, men det avskräcker beteendet. Men kanske är det bara att mina katter är särskilt okomplicerade, men det är vanligtvis en kortsiktig avskräckning enligt min erfarenhet. Se bara till att de inte ser att du sprutar dem, det kan påverka deras reaktion.

Ja, jag sprutar min också ibland. De svarar lydigt på "Nej!", Och de vet definitivt när de gör något busigt. Om de hoppar upp på disken i ett annat rum är allt jag behöver göra att stå upp ur stolen och de hoppar ner omedelbart. Om de går riktigt ur hand lägger jag dem i buret tills de lugnar sig, eller använder lasern för att tröttna ut dem.
#3
+19
Rachel
2014-02-25 21:56:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tycker att de flesta katter är ganska lätta att träna till ett ljud. Det kan vara en fingerknapp, sprutflaskan, en handklapp osv.

Nyckeln är att vara konsekvent om det och bara använda ljudet när de faktiskt är dåliga . Försök dessutom att inte låta dem associera ljudet med dig, annars kommer de bara att vara bra när du är i närheten.

Initial träning görs ofta tillsammans med en handling som katten inte gillar. Jag använder vanligtvis en sprayflaska eftersom våra katter hatar att bli blöta och det är lättare att dölja det faktum att jag är ansvarig för åtgärden. Jag tycker att ett högt ljud eller ett väsande kommer att skrämma dem och fungera också, även om det är svårare att hindra dem från att associera det mänskliga ljudet med mig.

Jag hade faktiskt samma problem som du där vi hade en katt som alltid skulle hoppa på disken när vi inte var i rummet. Som en lösning klädde jag kanten på disken i tomma popflaskor, och efter att ha skrämt mig själv två gånger genom att slå ner dem alla har jag inte fångat upp henne där igen. Jag har hört människor rapportera samma framgång med att använda tennfolie eller något klibbigt som dubbelsidig tejp på disken, men det fungerade aldrig för mig (Tinfoil = Toy och Sticky Stuff = Irriterande) :)

Zaralyndas svar ger också några goda råd om att försöka hitta och åtgärda orsaken till kattens beteendeproblem, men eftersom den här frågan specifikt handlar om att disciplinera en katt, tänkte jag att jag ge ett svar som tar itu med det.

Katter kan vara lika träningsbara som hundar, även om jag tycker det är svårare att göra eftersom de vanligtvis är mer självständiga och inte lika ivriga att behaga som hundar och ibland är smartare än hundar så kan ta reda på vad du försöker göra och välja att ignorera dig. :)

Ja. Klappande händer fungerar bra med vår katt. Han vet att han gör något fel ... men det hindrar honom aldrig från att göra det igen. Vi kan åtminstone kontrollera situationen vid den tiden, som om vi äter och han kommer på bordsskivan. Vi klappar och han kommer att hoppa iväg med täppta öron. Men så snart vi lämnar köket är han precis där uppe :) Katter :)
@ppumkin "han vet att han gör något fel" som är en löjlig idé. Idéer om rätt och fel är bara ett sätt som tidigare konditionering manifesterar sig i en persons eller djurs sinne. Om ingen konditionering har skett med avseende på beteendet kan inga idéer om att det är rätt eller fel vara närvarande.
Det är inte löjligt. De har hjärnor, de följer mönster, när en större kata attackerar dem, springer sedan iväg nästa gång, uppenbarligen har de valet att bekämpa det på grund av fri vilja och deras personlighet. Vi kan inte sätta hjärnlås på dem, det är löjligt. Min katt är nästan 1 år nu och han vet inte att sitta på mitt tangentbord eller någon bordsskiva eller äta från vår tallrik, helt enkelt genom att klappa, för att indikera att han gör fel. Ja, katter är inte lika lydiga som hundar, de är bara svårare att lära ut. Jag tror att nästan alla däggdjur kan utbildas för att förstå konturerna av rätt och fel.
De kan verkligen lära sig godkända kontra ogillade kontra ingen bryr sig, även om de kan ha problem med att förstå allmänt kontra specifikt. Om det är "bra och dåligt" är någonstans mellan semantik och obesvarbart. Kom också ihåg att vissa felaktigheter bara kontrollerar om regeln de kommer ihåg fortfarande gäller, eftersom de inte kan fråga exakt.
#4
+6
Chema
2017-10-17 03:37:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Karen Pryor gjorde klickträning populär med sin bok Skjut inte hunden . Efter att ha grävt in i vad det innebär att forma ett beteende med konditionerad förstärkning, listar hon åtta metoder ( "de enda som finns" ) för att bli av med oönskat beteende stark >. De fyra första är mer eller mindre grymma (för dig själv, när det gäller # 4), och de fyra sista är mer eller mindre humana, men hon säger att varje metod har sin plats (förutom # 2, straff, vilket inte fungerar — även när det verkar).

Hon listar också exempel på alla metoder för vanliga situationer, som att hantera röriga rumskamrater, skällande hundar, irriterande män, felaktiga tennissvängningar, aaaaand, katter som hoppar på bordet , som jag inkluderar bredvid hennes beskrivning av varje metod:

Metod 1: "Skjut djuret." Detta fungerar definitivt. Du kommer aldrig att behöva ta itu med just det beteendet i just det ämnet igen.

Katt kommer på köksbordet: Håll katten utomhus eller bli av med den.

Metod 2: Bestraffning. Allas favorit, trots att det nästan aldrig fungerar.

Katt kommer på köksbordet: Slå det och / eller jaga det ut ur köket.

Metod 3 : Negativ förstärkning. Ta bort något obehagligt när ett önskat beteende inträffar.

Katt kommer på köksbordet: Lägg cellofantape med klibbig sida uppåt på köksbordet.

Metod 4: Utrotning; att låta beteendet försvinna av sig själv.

Katt kommer på köksbordet: Ignorera beteendet. Det kommer inte att försvinna, men du kanske lyckas släcka dina egna invändningar mot katthår i maten.

Metod 5: Träna ett oförenligt beteende. Denna metod är särskilt användbar för idrottare och husdjursägare.)

Katt kommer på köksbordet: Träna katten att sitta på en köksstol för att klappa och belöna mat. En ivrig eller hungrig katt kan slå den stolen så hårt att det glider halvvägs över köket, men katten är fortfarande där du vill ha den, inte på bordet.

Metod 6: Sätt beteendet. (Då ger du aldrig kön. Detta är delfintränerens mest eleganta metod för att bli av med oönskat beteende.

Katt kommer på köksbordet: Träna den för att hoppa upp på bordet i kö och också för att hoppa ner i kö (detta imponerar gäster). Du kan sedan forma hur lång tid det har att vänta på köen (hela dagen, så småningom).

Metod 7: "Forma frånvaron". Förstärk allt och allt som inte är det oönskade beteendet. (Ett vänligt sätt att göra obehagliga släktingar till behagliga släktingar.)

Katt kommer på köksbordet: Att belöna katten under perioder av att stanna utanför bordet är praktiskt bara om du håller köksdörren stängd när du inte är hemma så att katten inte kan ägna sig åt beteendet av sig själv.

Metod 8: Ändra motivationen. Detta är den grundläggande och vänligaste metoden för alla.

Varför kommer katter på bordet? (1) för att leta efter mat, så lägg maten bort; (2) katter gillar att sitta på en hög plats där de kan se Vad pågår. Ordna en hylla eller en piedestal högre än bordsskivan, tillräckligt nära så att du kan klappa katten, och ge en bra utsikt över köket, och katten kan mycket väl föredra det.

Som Karen säger, nästan alla tillgriper # 2, bestraffning, även om det mestadels är värdelöst , för katter eller någon annan, inklusive människor: med eller utan social struktur, med eller utan inbäddad rädsla (hur effektivt är kriget om droger?).

Saken är att när straffen tillämpas under handlingen kan det oavsiktligt fungera som # 3, negativ förstärkning : om varje gång du gör något du omedelbart få en irriterande elchock, brännskada, vattensprutning eller vad som helst, du kommer snabbt och med våld att relatera handlingen med straffet (Freuds förening genom samtidighet: neuroner som skjuter ihop trådar ihop) och du blir en Clockwork Orange, rullar bort från handlingen (och straffaren), men inte så dramatiskt som i filmen. Mycket (mest?) Av vårt beteende fungerar redan genom förening: du vet redan att inte lägga din hand i elden; lika bra kan det vara svårt att gå över brinnande kol, även om du vet att de är (mestadels) ofarliga.

Karen själv använde flasksprutan för att hindra en hund från att skräpa i papperskorgen, men i ett mer sofistikerat sätt: hon lade några droppar vaniljekstrakt i vattnet för att göra dess lukt identifierbar (och mer irriterande för en känslig näsa) och avfyrade den (med en vederbörligen noterad krypa) mot hunden, och också vid soptunnorna. Efter bara några "associeringsskott" slutade hunden leka med papperskorgen - och äta vaniljglass.

Så igen, varje metod har sin plats (utom straff / disciplinering), men om du värdesätter din mänsklighet, om inte dina håriga vänners välbefinnande, kan du börja från botten till toppen , även om de humana metoderna kräver mer ansträngning och kreativitet ...

.. .eller snarare, just därför. Om du går igenom arbetet med att träna ditt husdjur med positiv förstärkning kommer du att upptäcka att det går åt båda hållen, att det blir mer lekfullt och kreativt och till och med krävande av hennes behov nu när det finns ett tydligt sätt att kommunicera .

Till exempel har jag inte varit tillräckligt konsekvent för att kontrollera min hunds skällande med # 6, men hon älskar mig bara att försöka ... och tycker speciellt om att räkna ut nya beteenden - du kan se glödlampan lysa i henne ögon när hon får det. Så jag är mycket nöjd med resultatet, även om hon fortfarande väcker mig mitt på natten ... (men vi gör långsamma framsteg på det).

Processen för att forma beteende är för enkel (du använder det redan, oavsiktligt, när du klappar, ler eller skriker "bra gjort!"): du associerar ett ord, ljud eller gest för att stå för "du gör bra! ", och varje gång din praktikant gör bra använder du signalen ( händelsemarkör ) och stoppar omedelbart spelet för att erbjuda en belöning (alltid, även om du använde den av misstag!). Detta fungerar för alla, från fisk till barn.

Visselpipor och klickare är mycket praktiska eftersom de är högljudda, tydliga och svåra att använda av misstag (till skillnad från att klappa eller säga "bra!"). Du jobbar i korta sessioner med cirka 20 förstärkningar, eller vad din vän kan komma igenom utan att bli uttråkad (försök att avsluta sessionerna i en hög ton, speciellt genombrott, så hon förblir intresserad). Först kopplar du signalen till belöningen med två sessioner för att använda den och ge en behandling. Då förstärker du enkla grejer, som att se mot ditt ansikte, sitta eller andra knep som hon redan gör, och bygga alltmer komplexa beteenden. Två saker som är svåra att göra rätt: det här är ett spel med varmt och kallt där du formar ( belöning ) varje steg mot önskat beteende. Du måste läsa situationen: ibland lär hon sig att göra något i några steg; andra måste du belöna varje liten förbättring, eller till och med backtrack; sedan igen, andra gånger kommer du att lura dig själv att tro att något hände när det inte gick - när jag trodde att hon hade lärt sig grundläggande matematik, mycket lika den hästen som kunde räknas ... men bara när hans ägare var i närheten.

Och det här tar mig till den andra svåra saken: om du försöker kommunicera till någon som inte talar ditt språk - någon av dem! - prata inte, med ord, ansikte eller kropp, såvida det inte är ett etablerad eller utvecklande signal. Om du gör det kommer du bara att göra saker mer förvirrande för henne. Så håll ett pokeransikte och kropp och använd endast målmedvetna signaler (inklusive uppmuntrande och belöningsord). Och jag menar poker: du måste se efter omedvetna fästingar som signaler, annars läser hon och associerar dem, precis som genihästen, som visste när han skulle sluta räkna med en minuts signal som inte ens hans ägare var medveten om att göra.

Om du spelar spel så kommer båda att få massor av kul och förståelse, eller till och med en terapeutisk utmaning i livet, vilket kan förbättra stämningen hos begränsade husdjur enormt.

Skjut inte hunden ger dig en bra uppfattning om hur och varför förstärkning fungerar, men även om den är fylld med exempel är det ingen steg-för-steg-guide, så en av dem kan göra det lättare att komma igång, om du ville prova på det.

(Men styggt husdjur eller inte, Skjut inte är en bra läsning för att förstå vårt beteende på sin mest grundläggande nivå — fav övertagande från boken: ingen bör prova sig på föräldraskap utan att först träna en kyckling ).

#5
+3
ーーー
2018-12-05 16:05:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som @Zaralynda påpekar katter inte riktigt straff, men de förstår att de inte får vad de vill. Så om du till exempel leker med din katt och den biter dig, kan du sluta spela omedelbart och lämna. Katten kommer snart att förstå att bita resulterar i ett negativt resultat, slutet på spelet och sluta göra det.

Det är svårare att ordna saker som att hoppa på bänkskivor. Katten letar efter en bra utsiktspunkt så att du kan försöka lista ut vilket område den vill observera och blockera utsikten på något sätt, eller som @Zaralynda föreslår bara erbjuda något bättre.

#6
+1
Strategist
2016-04-19 23:04:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vanligtvis när det gäller disciplinering av katter fungerar inte negativ förstärkning. Det förvirrar bara katterna och kan göra beteendet värre och införa rädsla hos din katt. Det bästa tillvägagångssättet är att använda positiv förstärkning, som katter svarar bättre på.

Här är en bra artikel som beskriver allt om det: http://catsmeouch.com/how-to-discipline-a- katt /

Om din katt klättrar på bänkskivor, kanske du vill titta på att få några katthyllor och tress för din katt att leka och klättra på istället. Det här inlägget kan också vara till hjälp http://catsmeouch.com/how-to-keep-cats-away-from-certain-areas/

Har du någon anknytning till webbplatsen catsmeouch, eller är du helt enkelt en läsare som tycker att deras råd är till hjälp? Utan det är det svårt att veta om det här är skräppost eller inte - kan du uppdatera ditt svar för att ge informationen.
#7
+1
user6796
2016-10-08 03:25:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För att lägga till några bra svar. Jag fuktar fingrarna och slår på vattnet. På det här sättet finns det inte mycket vatten, så jag skadar inte mitt förtroende för dem och det kommer till exempel att få dem från bänken.

Om de kliar sig på något som jag inte vill att de ska göra, stoppar jag dem bara genom att svepa bort dem (försiktigt) med min hand och säga "nej" med en sträng röst (inte säker på hur mycket dessa röster intonationer fungerar, måste försöka dem utan swish).

#8
+1
Joanne Johnson
2018-11-22 05:48:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tänker på min katt som om det var en tvååring. Det mest effektiva för mig är att ta katten (skrapa i en stol, på disk etc.) och placera den i soffan. Naturligtvis, så snart jag flyttar hoppar han av. Jag måste upprepa detta ungefär fyra gånger när (antar) han ger upp och lämnar stolen eller bänkskivan i fred.

#9
  0
Wendy
2016-01-15 14:37:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag kan inte ge några tips om disciplinering annat än ton. Min femåriga hankatt svarar på min ton när han gör något som han inte ska. Jag tycker dock att det är viktigt att din katt är medveten om hur han eller hon matas. Den maten dyker bara inte magiskt upp i deras maträtt. Min katt associerar mig med sin delade mat varje dag. Det här låter kanske lite strikt och han kanske inte känner igen mig som "alfa" -katten, men han vet säkert att inte pissa av handen som matar honom. Hur som helst fungerar för oss och han har också en hälsosam vikt. Han får speciella "godis" som belöningar också. Hoppas det hjälper.

#10
-3
That Guy
2017-12-27 23:59:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om djuret inte fruktar dig lite kommer det att gå över dig. Det är ett dominansspel med dem. Straff fungerar, och att tala strängt fungerar (men jag är säker på att de flesta av er skulle tänka på hur jag skriker) skrapa kattungen, håll den upp till ansiktet, säg nej. Sätt ner det. Låt det springa iväg. Ge det kärlek när det kommer tillbaka. Var konsekvent. Så småningom behöver du inte skrota det längre och kan bara säga nej. Och när det är vuxen. Det vet vad som är okej och inte okej. Jag gjorde det med min första katt. Och det fungerar. Min flickvän disciplinerar inte katten, ger henne inget annat än kärlek och det ger henne inte tid eller dag, såvida hon inte är hungrig eller vill ha något. Jag antar att det förmodligen finns något utrymme för fel eftersom de flesta djur har lite olika personligheter (i viss mån är de bara djur och har begränsad kapacitet när det gäller att uttrycka sig så många djur är desamma) också, som ett roligt faktum , den här metoden fungerar inte på en guldfisk. RIP ena ögat charlie

#11
-3
Boo
2019-12-13 07:54:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lite rädsla är en bra motivator för bättre beteende, åtminstone hos vår katt. Han är mycket väluppfostrad 99% av tiden, men när han har gjort något fel, ger ett bra knäpp på sidan från ett lindat finger ett meddelande om att han var dålig. Och om han väsar på mig, vet han att en annan film är på väg.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...