Fråga:
Hur kan vi förhindra att våra katter kliar sig på stolen?
Beofett
2013-10-09 18:34:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min fru fick nyligen stoppa en stol på nytt, efter att katterna hade skadat den så att den såg riktigt illa ut. När hon kontaktade restaureringsföretaget fick hon reda på att stolen faktiskt är ganska gammal och ganska värdefull.

Hon spenderade mycket på att reparera stolen och vill förståeligt inte att allt arbete ska gå för intet. .

Vi har repor placerade runt huset, och de får lite användning, men av någon anledning är en stol den föredragna platsen för repor, även med den nya klädseln.

Vid det här tillfället är stolen täckt av tennfolie och dubbelsidig tejp för att förhindra att katterna kliar sig, men det är uppenbarligen långt ifrån perfekt.

Finns det en bättre strategi? Helst en som inte lämnar våra möbler som ett godis som väntar på att packas upp?

Det är värt att notera att katter har doftkörtlar i fötterna som uttrycks när de kliar sig: dina katter återvänder sannolikt till den stolen eftersom det fortfarande luktar att det tillhör dem.
Det är sant. Jag skulle försöka dölja deras doft med citrus eftersom Cat's inte gillar det. Annars har jag haft ganska lycka till med dubbelsidig tejp. Det kommer att vara irriterande lite, men det borde förmedla meddelandet.
Sex svar:
#1
+15
Zaralynda
2013-10-31 21:27:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du säger att du har repor runt ditt hus, men de kanske inte är av rätt typ. Katter har bestämda preferenser för repor på ytor, och något med den stolen gör den "bättre" än stolparna.

Till exempel hade vi en katt som ÄLSKADE att klia på vår ottoman. Vi hade massor av inlägg, men så småningom kom vi på att vi inte hade en tillräckligt lång för honom - han ville få en bra lång kroppssträckning, så stolpen var tvungen att vara cirka 3 meter lång. När vi väl lagt till ett inlägg av den höjden rörde han sällan ottomannen igen (istället för en daglig sak blev det något han gjorde en gång i månaden eller två).

Så, några saker att tänka på:

 • Material (kartong, matta, sisalrep, sisalmaterial (rep och material har olika texturer).
 • Storlek (en stolpe ska vara tillräckligt hög för att de ska sträcka hela kroppen, minst 3 fot; de flesta djuraffärsposter är INTE tillräckligt höga. Horisontella repor ska vara tillräckligt stora för att stå på medan de repas (i allmänhet).
 • Form / konfiguration (stolpe, horisontell, lutning, specialitet)
 • Plats (om din katt kliar sig på en specifik stol, placera stolparna nära stolen. Ett annat problem vi hade med ottomannen var att den var mitt på gångvägen, så det var super bekvämt, till skillnad från skrapor vi hade vid den tiden).
 • Betar (ge din katt en anledning att umgås med sin skrapa; kattmynta, fäst leksaker, fäst loungekuddar, ökar alla hans känslor av besittning på skrapan och gör honom mer benägna att vilja skrapa (och sätta sin doft på) hans möbler).

Se till att hålla klorna trimmade. Även om de inte skrapar på dina möbler medvetet kan det orsaka skada att springa och spela över möblerna. Ett alternativ till trimning (vilket kan hjälpa dig att räkna ut vilken typ av skrapa han vill ha) skulle vara att använda nagellock. Han kommer fortfarande att göra reporörelser på möblerna (så att du kan övervaka dina framsteg med att hitta rätt skrapa) men det kommer inte att skada.

Du KAN ha fina möbler även med katter! Vi har 4 katter och lädermöbler. Ibland får vi oavsiktliga repor från att springa och spela, men inget medvetet.

Som en sista anmärkning rekommenderas ALDRIG declawing. Katter blir i allmänhet mer aggressiva (särskilt bitande) när du tar bort klorna eftersom det är smärtsamt och du tar bort deras försvarsmekanismer. Dessutom, när en declawed katt åldras, tenderar den att utveckla artrit på tassarna, vilket gör det svårt att använda en kattlåda och orsaka en motvilja mot kullen. För mer information om riskerna med declawing rekommenderar jag the Paw Project

Jag har en katt som älskade att skrapa vid stolens sida när jag kom hem av spänning. Att sätta stolpen direkt i det hörnet gav honom ett sätt att klia på den klåda (att skrapa) utan att vara dålig.
#2
+14
Kyle Brandt
2013-10-09 18:53:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt min erfarenhet misslyckas i allmänhet försök att hindra katter från att skrapa saker. Därför tror jag att det bästa alternativet är att klippa kattens klor varannan vecka så att de inte gör mycket skada:

 • Trimning är inte så svårt när du väl är van vid till det med de flesta katter. Vänta bara tills de är i ett lugnt tillstånd
 • Du behöver antagligen bara göra sina främre klor (det är vad de kliar saker med och de bakre tenderar att bli naturligt tråkiga)

Tänk inte på att avfärda dina katter - många anser att det är omänskligt och det kan leda till beteendeproblem.

+1, speciellt för "snälla överväga inte att declawing". Jag är väldigt emot den övningen! Vi trimmar naglarna, men inte så ofta som vi borde (vår äldsta är MYCKET mot praxis!).
Deklaveringsförfarandet är verkligen ganska störande för mig. Jag accepterar bara att om jag vill ha katter i mitt liv, vilket jag gör, så är vissa möbelskador verklighet ...
@Skippy: Bekvämlighet är inte den enda anledningen. Mina katter gillar varandra, men spelar grovt ofta. Att klippa klorna förhindrar skada (de hamnar med skärsår i ansiktet om jag inte gör det).
Ge också något annat för dem att skrapa - till exempel en bra lång sisalförpackad stolpe. (OP nämnde inlägg, men det kan också vara värt att ringa i det här svaret.)
#3
+8
Mistu4u
2013-10-09 18:45:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink
 • Du kan alltid stänga dörren till rummet där stolen ligger.
 • En fast / mild ( i förekommande fall ) tillrättavisning om katten försöker skrapa stolen.
 • Du sa att repor finns överallt i huset. Men jag tror att din katt behöver motivation för att klia på dem. Använd samma gamla givande strategi för att få honom att använda reparna.
 • Du kan också klippa naglarna på din katt ( inte om det inte är nödvändigt ).
 • Låt din katt tillbringa lite tid ute, till exempel i din trädgård.

Jag kan inte tänka mig mer trick. Dessa är mycket vanliga.

Jag håller med alla dina förslag utom det sista (det första, som skulle vara mest effektivt, är tyvärr inte möjligt i vår situation, eftersom stolen är i huvudrummet, och det finns inga dörrar till det; bara hallar) . Jag känner personligen att det är en dålig idé att låta sällskapsdjur utomhus; även om det kan verka en vänlighet för katterna, utsätter det dem för en enorm mängd fara, allt från djur, bilar, sjukdomar eller till och med gift eller aggression från människor.
Egentligen har jag ingen katt, men vår granne som har en, bryr mig inte om att låta den leka i trädgården. Men det är helt en individs val. Så jag skulle inte ha något emot om du inte kan erkänna detta trick.
#4
+8
Esa Paulasto
2013-12-23 05:51:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag krossade vitlök och lade bitarna i en liten mängd vatten, lät den stå över natten och filtrerade sedan bort sakerna och lämnade bara det vitluktande vattnet, som jag sedan använde i en sprayflaska för att spraya på möblerna Jag ville spara från att klia. Ibland tillsatte jag vinäger och / eller färsk citronsaft med vitlök. Jag vet inte vad som gjorde tricket; vitlök, vinäger, citron eller bara luktens styrka oavsett vad det var. Det fungerade trots allt och jag bryr mig inte hur.

Jag älskar vitlök i min egen mat, och det kan förklara varför jag aldrig märkte att mina möbler kanske luktade vitlök. Eller då, kanske doften verkligen var så svag att det inte fanns något för en mänsklig näsa att märka? Å andra sidan är en kattens näsa inte heller bland de bästa av djuren.

Enligt min mening är det givet att när jag tar katter för att bo i samma lägenhet med mig att jag helt enkelt måste drabbas av konsekvenserna, men katten skrapade min favoritfåtölj i läder. Lukten av vitlök på lädret räddade min stol. Senare i livet befriade en annan av mina katter sig på stolen, och det resulterade i en lukt som jag inte kunde täcka med vitlök - jag var tvungen att bli av med stolen, men katten stannade.

Hur som helst, jag skulle aldrig klippa en kattens naglar. Inte heller skulle jag sätta några nagelkepsar på kattens naglar. En katt är väldigt smart med sina naglar och jag ser ingen anledning att inte låta en katt använda dem. Om naglarna stör dig betyder det att du har tagit fel djur för att bo hos dig.

#5
+8
mhwombat
2014-04-01 23:25:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den teknik jag har bestämt mig för är att drapera ett "kast" (liten filt) över stolarmarna som är kattens föredragna mål. Beroende på din dekorationsstil kan du få det att se ut som något du gjorde bara för att det ser vackert ut. Kastet behöver inte nå marken eller täcka hela stolen eller något dramatiskt sådant. Du behöver bara märka vilken höjd kattens tassar är när den repar och se till att området är täckt.

Nu kan du frestas att använda det tjockaste kastet du kan hitta, enligt teorin att det kommer att erbjuder mer skydd. Men jag tror att ett tunt tyg ger bättre skydd eftersom det inte är tillfredsställande att repa. Om du använder ett tjockt tyg kan det fortfarande fungera för repor, och ibland kommer klorna att gå igenom det. Men ett tunt tyg avskräcker allt repor.

Regelbunden nagelklippning hjälper också mycket.

Jag använder kast också. Tyg från en tygbutik är också bra och det finns ett brett urval av färger etc.
#6
+3
axel_c
2014-06-05 17:31:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vi hade ett liknande problem med att våra katter förstörde en ganska dyr soffa. Efter att ha kollat ​​med veterinären rekommenderade han att vi sprayade favoritskrapdelarna i soffan med Feliway, som är en syntetisk reproduktion av de kattliga feromonkatterna som används för markering av territorier osv.

Vi kombinerade sprayning av soffan dagligen med Feliway med sprayning av en skrapa med kattmynta. Det fungerade bra! Katterna kliar inte längre i soffan och använder gärna skrapan.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...