Fråga:
Varför ska jag inte ge vatten eller mat till en sårad fågel?
Vixen Populi
2013-10-09 10:48:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag hittade min fågel sårad och uppmanades att inte ge honom mat eller vatten innan jag tog honom till veterinären.

Jag kan förstå att en sårad fågel kanske inte får mat; det kan krävas att han har fastande mage om de behöver operera, men varför ska jag inte ge honom vatten?

Två svar:
#1
+10
Vixen Populi
2013-10-09 11:08:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

(Här är vad djurräddningstjänsten förklarade, frågade dem när de hämtade honom).

Fågeln är rädd och nervös nu. Om du ger honom mat eller vatten kanske han äter eller dricker för upphetsat, och han kan kväva det.
Du kan ge honom lite vatten, men se till att det bara är lite, inte tillräckligt för att han kväver på.

#2
+7
user6796
2013-10-12 10:53:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Anledningen till att fåglar eller djur inte kan äta eller dricka om de skadas är att de behöver kirurgi - vilket kan kräva generell bedövning eller sedering för att lugna fågeln för att göra ingrepp.

Allmän anestesi och många lugnande medel kan orsaka illamående eller till och med kräkningar, även hos ett medvetslöst djur. De slappnar också av musklerna runt struphuvudet, det är där fågeln styr om luften går ner i luftstrupen eller mat och vätska ner i matstrupen. Eftersom djuret är medvetslöst har det ingen kontroll över sväljprocessen. Detta ökar risken för att mat eller vätska i magens fåglar kommer upp i matstrupen och sugs upp eller inandas i lungorna. vilket är ett potentiellt livshotande tillstånd eller åtminstone en oönskad komplikation av aspiration lunginflammation.

Vätska är lika farlig som mat. På vissa sätt har vätska en stor risk för att ryggen flyter upp i den bedövade fågels matstrupen med risk för inandning.

Övre luftvägsobstruktion är vanligt under både anestesi och sömn. Hinder orsakas av förlust av muskeltonus som är närvarande i vaken tillstånd. Velopharynx, ett särskilt smalt segment, är särskilt utsatt för hinder i båda tillstånden. Patienter med en tendens till övre luftvägsobstruktion under sömn är sårbara under anestesi och sedering. (1)


  • Den övre luftvägen under anestesi
    Hillman, Platt, Eastwood doi: 10.1093 / bja / aeg126 (1)

  • Avian Digestion PDF

  • Sturkies Avian Physiology av PD Sturkie, G.Causey Whittow ISBN: 978-0 -12-747605-6Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...