Fråga:
Katter och snöre: kommer en leksak att göra detta bättre eller sämre?
Monica Cellio
2013-10-09 07:57:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mina nuvarande katter fascineras båda av skosnören. (Jag har aldrig haft det här problemet förut.) För skor som inte används för närvarande, om jag inte håller dem dolda bakom en stängd dörr, kommer katterna att slå på snören - och skorna - runt. Detta är inte till hjälp vid 3AM. För skor som bärs dyker de ibland efter snören.

Jag har snörleksaker som vi regelbundet leker med. Nu undrar jag om det är problemet: kan mina katter förstå skillnaden mellan leksaken och skorna? Ska jag öka min användning av leksaken (för att försöka rikta dem till vad de ska använda), eller ska jag sluta använda den helt i hopp om att katterna kommer att glömma bort snöre?

Båda katterna är kastrerade manliga vuxna; en är någonstans mellan 3 och 6 och den andra är någonstans mellan 5 och 7 (alla ungefärliga).

Regisserad här på begäran .... Jag måste erkänna att jag inte är säker på att vi inte har många snörade skor, vi båda föredrar slip ons i allmänhet. O.o Det är uppenbart i vårt hus att vi inte bär utomhusskor inuti, så de flesta besökare tar av sig skorna också (även om vi inte frågar om det). Så jag är inte alls säker på vilken effekt snörleksaker skulle ha på skosnören, men jag får se om jag kan komma med en liknande analogi.
@Zaralynda, tack för att du kommenterade! Du har fått tillräckligt med katter som jag tänkte att du skulle ha stött på problemet, men jag ansåg inte att du kanske hade olika skorval. :-)
Har du försökt att sätta något som inte är giftigt men dåligt (för katter) på snören? Jag måste erkänna att jag inte har någon aning om vad jag ska använda.
@ChristopherCreutzig, nej, det har aldrig tänkt mig. Tack! Jag undrar vad kattekvivalenten för bittert äpple är ...
Två svar:
#1
+8
Zaralynda
2013-10-31 06:12:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tror att det inte finns någon koppling mellan snören på leksaker och skosnören. Två av våra katter (Hunter och Juliet) vill hellre leka med strängarna på trollstavar än vad strängarna är fästa på (fjädrar eller vad som helst), men de har inte riktigt bär den anslutningen till andra liknande föremål.

Vi förstod först att vi hade problem med strängar när vi testade en viss typ av leksak. Det finns några leksaker som är avsedda att bindas till en dörrhandtag och vänster, en snöre (eller elastik) hjälper till att hålla dem underhållande för katterna utan ditt direkta deltagande. Hunter och Juliet satt bara och tuggade på strängen tills den bröt, och sedan försökte de äta strängen. Ändå lämnar vi slumpmässiga strängföremål runt huset hela tiden och de bryr sig inte om dem (jag tittade runt i vardagsrummet i kväll och hittade laddningskablar för olika elektroniska enheter, snoddar från konferenser / evenemang, ett mjukt måttband och andra strängliknande objekt). Våra katter har aldrig gjort kopplingen mellan dessa föremål och deras snörleksaker.

En sak som jag försöker göra är att vara uppmärksam på deras kroppsspråk, och om de får det uppmärksamma "Jag ska hoppa på något!" titta när vi tittar på något som inte är deras leksak, vi försöker fokusera deras uppmärksamhet någon annanstans så att de inte gör den anslutning som (till exempel) dragsko på min pyjamas är en leksak. Metoderna (och framgången) varierar beroende på varje katt och deras personlighet. Till exempel tror Hunter att solen går upp och går ner på vad min man vill, så om han säger till Hunter "nej", kommer Hunter att sluta vad det än är (och sura lite). Kendall är fortfarande mycket ung och kattunge (enligt mina standarder är han ungefär 4), så jag måste generellt ge honom något som ÄR hans leksak för att distrahera honom. Med de flesta katterna försöker vi generellt inte straffa dem, men försöker fokusera mer på omdirigering (ge mig det, här har du det här istället).

Jag tror att en befintlig tro på att skosnören är leksaker kan omskolas. När vi först fick Juliet älskade hon också att tugga på elkablar. Vi gick igenom, tog bort alla kablar som vi inte kunde övervaka (eller täckte över dem i skydd) och bröt gradvis föreningen. Efter ungefär ett år med noggrann uppmärksamhet åt det var hon uppenbarligen vana vid det, för nu lämnar vi kablar och saker hela tiden utan att skada.

De flesta beteendeproblem kan minskas genom att ge dem mer spel, så om de har tillräckligt med speltid är de mindre benägna att leta efter jaktmöjligheter vid andra tillfällen. En sak som jag har sett människor göra är att sätta en trollspö i deras bälteslinga när de rör sig runt städningen (eller vad som helst), vilket kan minska tidsinvesteringarna för dig och kan fokusera deras uppmärksamhet på leksaken snarare än dina skosnören men det kan bara träna dem att vara under foten när du är upptagen. Jag har aldrig gjort det regelbundet (vissa gånger när jag spelar och måste röra något på kaminen eller byta tvätt har jag gjort det, men inte som en vanlig sak).

sista förslaget jag har är om de leker med dina skor i ditt sovrum medan du försöker sova, träna dig själv att lägga undan dina skor. Ingefära gillar att slicka plast (påsar, tejp, alla möjliga saker), så vi måste titta runt i sovrummet efter saker hon kan slicka mitt på natten. Det är irriterande, men hon väcker oss inte med prasslande plastljud.

#2
+4
John Cavan
2013-10-09 08:09:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dina katter är fortfarande närmare kattungen än den riktiga vuxna och de vill jaga och slå tillbaka för träning. Strängar gör det bekvämt och lätt att förstå, i käken, mål och leksaker hjälpte förmodligen att demonstrera det. Ännu värre, för jakt- och språngaktivitet är att rörliga skosnören är ännu mer en utmaning för katter som vill ha kul och träna. Så min erfarenhet av katter antyder att du nu har fastställt den tanken med dem och det är en vana som kommer att bli svår att bryta, men de kommer förmodligen i slutändan att växa ur den när de blir mer intresserade av att någon annan jagar efter dem ... . du. : D

Det låter troligt. BTW, de kom acklimatiserade till strängar; Jag adopterade dem som vuxna. :-)


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...