Fråga:
Varför tvättar min katt tassarna i vattnet?
Wooble
2013-10-09 15:33:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mina kattars självfyllande vattenskål har börjat bli smutsig ganska snabbt sedan vi fick en ny kattunge (som nu är ungefär 6 månader gammal). Det är ofta lite kattavfall längst ner i skålen, så jag antar att hon har tvättat sina tassar i den efter att ha använt kattlådan.

Hon verkar annars ha den normala motviljan mot katt våt på något sätt, så det är konstigt för mig att hon medvetet skulle göra det. Finns det något jag kan göra för att bryta henne av denna vana? Ska jag bara bli av med den självfyllande skålen eftersom jag måste tömma och tvätta den varje dag ändå?

Jag har två pojkar och tjejer. Mina katter badas i badkaret för att minimera bortkastningen. Båda katterna älskar vattnet. Men som svar på din kommentar efter att de har använt sin kullåda går de båda till sin vattenskål och doppar sina tassar i den och slickar dem rena. Jag har bevittnat detta vid flera tillfällen. Något annat jag också har bevittnat är att min pojke kommer att få sin mat och släppa i vattenskålen med sina tassar och sedan gå tillbaka och äta efter att den är våt. Detta är inte en sak hela tiden men mycket ofta. Min åsikt, katter har sina egna distinkta personligheter som gör dem så älskvärda. Har jag sagt
Om de tvättar sina tassar, kan det hjälpa att lämna en skål med vatten ganska nära papperskorgen så att de inte tvättar i sitt dricksvatten? Att ha en andra skål någonstans omkring kan också ge dem ett alternativ för någon annanstans att dricka från om det är * något * problem med deras primära vattenskål, faktiskt, om den hamnar torr eller smutsig eller vad som helst.
Tre svar:
#1
+23
hairboat
2013-10-09 23:45:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Har du sett din katt göra det här? Katter använder vanligtvis inte vatten för att tvätta sig - de använder sina egna tungor, även om det är något riktigt grovt som kull. (Jag har sett katter som tvättar avföring av sig själva med sina tänder / tungor.)

Om du inte har bevittnat detta "tvätt" beteende är det mer troligt att din katt doppar sin tass i vattnet skål för att dricka från det, vilket är ett vanligt kattbeteende (även hos katter som hatar att bli våta).

Kullen som kommer i vattnet från kattens tassar är en biprodukt av detta beteende. Testa ett annat kullmärke som kan vara mindre "klibbigt", eller se till att du sopar skräplådan ofta så att den är fin och torr där inne.

Jag skulle vara villig att satsa på att detta problem kommer att lösa sig själv över tiden. Kattungar är inte ökända för sin renhet, särskilt i kattlådan. När katten växer upp blir hon bättre på att hålla sig ren, och även om hon fortfarande doppar sin tass i vattnet för att dricka, kommer hon att göra mindre röra.

Ibland gillar katter att leka i vattnet också. Inte så mycket att de blir våta, utan att stänka vatten på golvet runt skålen (och släppa smuts och kattavfall från tårna i vattnet samtidigt).
Mina katter insisterar på att hoppa in i badkaret för att dricka vattnet som finns kvar från mina duschar. En av dem är helt villig att ha huvudet droppat på medan han gör detta. En väns långhåriga katt brukade bara sitta i duschen och låta det resterande vattnet suga in i pälsen. Det är vettigt för dem, och det är ofarligt, så ...
#2
+10
Beo
2014-04-08 18:48:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Några av mina katter kommer att bita, svepa och på annat sätt leka med / vid rörligt vatten (som från husdjurets fontän eller från en kran). Jag ser det som ett hälsosamt lek- eller jaktbeteende så jag tror inte att du kan träna henne att inte göra det utan större ansträngning. Möjligen från någon som har erfarenhet av djurträning (t.ex. konditionering av katten över tid för att ta bort beteendet).

Försök använda en vanlig gammaldags vattenskål och se vad hon gör med det. Du kan behöva experimentera med några för att hitta en skål i en storlek som hon föredrar. Hon kanske inte gillar en liten skål, eller så kan hon vada och spela i en stor skål. En av mina katter gillar kraftigt att gräva i stora vattenpannor och snabbt tömma dem på golvet.

Vissa katter gillar att dricka genom att tappa sina tassar i vatten och slicka tassarna. Detta kan bero på att de inte tycker om känslan av deras morrhår som rör vid sidan av vattenskålen.

Att dricka genom att försöka slicka från en skål är mycket ineffektivt. Jag misstänker att vissa katter tycker att slicka våt päls bara fungerar bättre.
#3
+4
Mom of Jarvis
2016-03-09 03:27:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har haft en katt som nyligen gått bort i 17 år. Han tvättade sina tassar i sin vattenskål varje gång han kom ut ur kullen. Jag bytte kullmärke och typer antagligen 30 olika tider och han tvättade fortfarande sina tassar.

Jag har för närvarande en 5 månader gammal kattunge som började tvätta sina tassar minst en gång om dagen efter att ha använt kattlådan. Han dricker också från en kran och det återstående vattnet i badkaret. Han gillar dock inte att bli huvudet eller ryggen våt. Jag tror att de bara gillar att ha rena tassar. Jag märkte skräp mellan tårna, så jag lade en mycket grunt vattenpöl i handfatet och han doppade och skakade tills han var ren!Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...