Fråga:
Hur bestämmer man mängden fisk som kan leva i en damm?
Baarn
2013-10-09 17:22:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hur många fiskar kan leva i en damm? Eftersom dammar normalt inte är den naturliga livsmiljön för fisken som lever i dem (dvs: guldfisk, kois och stör i mitt fall), hur bestämmer jag hur mycket som är för mycket eller vad som kan anses vara ett artens lämpligt antal?

Jag är säker på att allt beror på följande faktorer: - Arters tillväxt; - Mängden vatten i dammen, för syrehalter. Detta är min åsikt men jag är övertygad om att detta är viktiga faktorer.
Två svar:
#1
+8
starsplusplus
2014-03-28 17:27:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Några punkter att notera innan vi kommer ner till faktiska siffror:

  • Med alla typer av fiskhållning är det bättre att underskatta än överstock. Extra utrymme är inte ett problem, så för att säkerställa lycklig, hälsosam fisk, misstag i mindre storlek. Din fisk kan till och med reproducera sig, vilket kan vara ett problem om du har lagrat dammen maximalt.
  • Lägg inte till all din fisk i den första strumpan i din damm. Vi rekommenderar att du lägger till lager i små omgångar om det skulle uppstå problem. Med andra ord, lägg till 3-4 fiskar (skala upp om du har en större damm), vänta och se om de är okej, lägg sedan till fler några i taget.
  • Olika fiskar har olika krav. Koi är specialfisk och behöver mer utrymme i en damm än guldfisk.

När du bestämmer hur många fiskar din damm kan hålla är både dammens yta och volym viktig. Ytan är där syreöverföring sker, så en djup damm med en liten yta kommer att kunna hålla mindre fisk än en med samma volym som har mer balanserade proportioner. Men volymen är också en faktor: en damm som är för grund kan krama fisken och inte ge dem tillräckligt med utrymme att simma. Koi bör inte förvaras i en damm som är mindre än 1 m djup.

Denna vägledning föreslår att du tillåter 2,5 cm fisk per kvadratmeter yta. Denna andra vägledning från samma företag föreslår att du tillåter 2,5 cm fisk för varje 50 liter vatten. Personligen skulle jag beräkna antalet fiskar med min damms yta och sedan använda volymen och använda det mindre av de två siffrorna (eller nära det).

Bra filtrering och vattenfunktioner kan göra att du kan öka fiskens kapacitet med upp till dubbelt så mycket som riktlinjen (ytarea) ovan. Att ha mer filtrering kommer att öka antalet fiskar du kan behålla eftersom det gör vattnet renare eftersom avfall kommer att elimineras snabbare; vattenfunktionerna kommer att öka det eftersom vattnet blir mer syresatt när vattnet bubblar och stänker runt. Dessa kommer dock bara att fungera upp till en punkt - fiskar behöver fortfarande en viss mängd utrymme oavsett vattnets renhet och syresättning.

Som ett alternativt sätt att tänka på det här är hur ovanstående careguide beskriver de olika dammstorlekarna. Mätningarna är US gallon.

  • 1 till 5 gallon (3,8 till 19 liter) dammar - erbjuder ett bekymmersfritt sätt att njuta av små vattenväxter på nära håll.
  • 20 till 40 76 till 150 liter gallon - bli våta på fötterna. Ge ett lugnt område där du kan njuta av små till medelstora dammväxter. Du kan också ha en liten pump och kanske till och med en guldfisk. Ännu bättre - de är lätta att underhålla.
  • Dammar från 190 till 1900 liter (50 till 500 gallon) - ett bra ställe att börja på, inte ett stort engagemang. När du väl upptäckt din entusiasm för dammhållning kommer det dock inte dröja länge innan du planerar att expandera.
  • 1900 till 11400 liter (500 till 3000 gallon) dammar - Den här storleken gör att du kan behåll fisk och ett stort antal dammväxter. Tänk på plats, filtrering och antalet växter och fisk som du vill behålla när du planerar din damm.
  • 3.000 gallon (11400 liter) dammar och över - många tycker att trädgårdsskötsel och fiskhållning är hobbyen för deras drömmar och kommer att investera tid och pengar för att få maximal njutning av deras vattenträdgård. Med vattenträdgård är det enda som är din fantasi.

Om du är intresserad av större dammar eller sjöar finns det en guide här om hur många fiskar du ska fylla din sjö med. Det är förmodligen utanför räckhåll för djurhållning men kan vara intressant vid vidare läsning. (Tänk på att större dammar tål mycket mer varians, så jag skulle inte rekommendera att använda dessa siffror och "dela ner" för en mindre volym.)

#2
  0
blacksmith37
2018-04-03 08:55:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som kommenteras handlar det mest om syret. Förhållandena och fisken kommer också att avgöra populationen. Jag har haft 5 vardera 20 "koi, när de gyter överlever några unga ofta utan hjälp. Tusentals koi överlever med hjälp (som en andra damm). Levande bärare kommer att" fylla "dammen (mollies, platies osv.) nuvarande 800 gal damm har några hundra jätte- och zebra-danios eftersom mitt arrangemang tillåter dem att föda upp. Koi är väldigt vegetariska och äter inte (många?) av den lilla fisken. Har aldrig hört talas om stör i en hemdamm. Så antalet är mycket flexibel.

Kan du lägga till några källor för att säkerhetskopiera ditt svar?
Inte mycket; Ett foto skulle visa Koi, men danios och mollies är svåra att se uppifrån, och det finns inget sätt att titta på mollies och danios som jag har i akvarier och vet att de kom från dammen.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...