Fråga:
Vilken är den bästa åldern för att kastrera en hanhund?
user6796
2013-10-09 10:00:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det verkar som om avkönning av en hanhund kommer att hjälpa till att förhindra oönskade beteenden som kan komma till ytan hos en hel hanhund; till exempel aggression, roaming, spännande benet för att urinera.

Är detta sant?

Om så är fallet, vad är den bästa åldern att avköna en hanhund för att förhindra att sådana beteenden?

Rekommenderad ålder på 6 månader eller när som helst efter att testiklarna har fallit ner. Generellt kommer kastrering eller spaying att förändra hundarnas spänningsnivåer, men alla vanor de har lärt sig kan, men inte alltid stanna hos dem. Om du verkligen vill att din hanhund ska vara lugnare, inte pissa överallt och inte jaga tikar, då 6 ~ 8 månader.
Fem svar:
#1
+19
ThomasH
2013-10-09 16:33:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För hanhundar verkar det inte ha någon betydelse. Vissa beteenden kommer att svara på kastrering, andra inte, oavsett hundens ålder:

Kastrering var mest effektivt för att förändra anstötlig urinframställning, montering och roaming. Med olika typer av aggressivt beteende, inklusive aggression mot mänskliga familjemedlemmar, kan kastrering vara effektiv för att minska aggression hos vissa hundar, men färre än en tredjedel kan förväntas ha markant förbättring. Hundens ålder eller problemets beteende har inget värde i att förutsäga om kastrering kommer att ha en gynnsam effekt. (Neilson et al., 1997)

För kvinnliga hundar verkar det dock som att spaying dem till tidigt är förknippat med en ökad risk för urinvägsinfektioner:

Eftersom tidig gonadektomi tycks erbjuda fler fördelar än risker för manliga hundar, kan djurhem säkert gonadektomisera hanhundar i ung ålder och veterinärer bör överväga att rekommendera rutinmässig gonadektomi för klientägda hanhundar före den traditionella åldern 6 till 8 månader. För honhundar tyder emellertid ökad urininkontinens på att det kan vara fördelaktigt att fördröja gonadektomi till minst 3 månaders ålder. (Spain et al., 2004)

Referenser

Det betyder definitivt för hundens långvariga hälsa. Det finns skäl till varför du kanske vill göra det tidigare eller senare, men båda har potentiella negativa och positiva konsekvenser.
#2
+11
Beth Whitezel
2014-02-27 12:37:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För prestationshundar vill vi i genomsnitt vänta till 18 månader. Poängen är att vänta på att de verkligen ska bli klara. Att ta bort hormoner före den punkten kan få ben och muskler att växa annorlunda än vad de annars skulle ha gjort. Hundar som fixas tidigt tenderar att vara högre och mindre fyllda än de annars skulle ha varit. Men om det är en icke-fungerande sällskapsdjur är det troligt att skillnaden inte spelar någon roll för mycket. Och för män, om du ser oönskat beteende måste du väga dina alternativ. Om du ser aggression, tvångsmärkning eller vandrar och du inte känner att du kan övervinna dessa beteenden med träning kanske du vill fixa din hund tidigare än 18 månaders märket. Om du har både en ofixad han och kvinna och du inte tänker föda, gör dig själv en tjänst och fixa åtminstone en av dem ... det kan vara oerhört svårt att hålla dem åtskilda under kvinnorsäsongen för att förhindra en oavsiktlig avel.

Om det är en stor ras eller en ras som är benägen för höftdysplasi, skulle jag vänta på 18 månaders märket åtminstone även om hunden inte var i sport. Jag har tränat och tävlat i hundsporter i tio år och jag tycker det är faktiskt ganska fantastiskt att man bara från hundens utseende ofta kan gissa om de fixades tidigt men det är bara en observation för de verkliga uppgifterna. ..

Detta är ett bra papper där flera undersökningar gjorts som visade ökade incidenter av CCL-bristning, höftdysplasi och patellär luxation hos hundar som fixades tidigt. Dessa skador verkar korrelera med resultaten av längre tibia, radie och ulna som sannolikt orsakas av försenad tillslutning av tillväxtplattor. Bristen på hormoner saktar ned tillslutningen och gör att benen kan växa längre än de annars skulle ha gjort. Detta resulterar i hundar som är högre och inte har så djupa bröstkaviteter som de annars skulle ha gjort.

Det verkar som om benen kan vara mindre täta än de annars skulle ha gjort, men jag har ännu inte hittat någon vetenskaplig studie som stöder det.

Jag tycker att det verkligen är uppmuntrande att vi nu är att se alternativ till en fullständig spay eller neuter som håller några eller alla hormoner utan risk för oavsiktlig avel. Några av alternativen är äggstocks- eller uterussparande spays och för pojkarna finns det nu en produkt som heter Zeuterin. Om dessa fångar upp är det möjligt att vi kommer att se att hastigheten på dessa skador minskar avsevärt.

Jag överväger att kastrera min hund men ville först komma tillbaka till ditt svar. Jag trodde du rekommenderade att vänta på att han skulle vara minst 2. Han är nu 21 m / o.
Jag skulle inte oroa mig alls så länge de är över 18 månader. Om det inte är en jätte ras skulle jag vänta längre förutsatt att det inte finns några beteendeproblem.
#3
+4
CodingIntrigue
2013-10-09 11:58:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det kan kan åstadkomma ett förändringsbeteende, men i vårt Collie-cross-fall har det inte förändrat hans beteende en bit (förutom att han inte spänner på benet).

Jag antar att optimal ålder verkligen beror på varje enskilt fall.

I alla fall är den lägsta ålder du kan avsexa en hanhund 8 veckor. De flesta veterinärer rekommenderar att man väntar till minst sex månader.

#4
+4
Salketer
2013-10-09 12:48:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är inte säker på vilken ålder som helst ... Men jag vet att även vid åtta år kan hundar fortfarande visa beteendeförändring.

Bara för att lägga till dina tankar, mina är 9 månader gammal, det har gått 1 månad sedan operationen och han ändrade till allt vad folk får oss att förvänta sig.

Han var väldigt dominerande, och om vi vägrade honom något skulle han låta oss vet (vi bjöd främst att det skulle hända i första hand eftersom vi inte visste hur vi skulle ta hand om en hund). Nu skyddar han fortfarande huset men är väldigt skonsam mot oss.

Vissa säger ju yngre desto bättre, och att 5-6 månader är bäst, men vi ville vänta på att han skulle "mana upp" en lite först ... Vet inte om det förändrade något.

Annan fråga att ställa dig själv, är det en arbetshund? Jag tvivlar på att du exempelvis skulle avse en vakthund.

#5
+4
Nick
2013-10-09 13:33:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns ett svar på Cesar Millans webbplats från en veterinär.

Kort sagt, vissa studier har visat en koppling mellan kastrering av en hund före 14 månaders ålder och cancer / gemensamma problem och andra studier visar fördelar vid tidig kastrering.

Redigera: Här finns några fler artiklar från samma webbplats om sprutning och kastrering.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...