Fråga:
Hur kan jag skydda en fiskdamm under vintern?
Baarn
2013-10-09 04:34:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vi har en damm med flera fiskar i den (koi, stör, guldfisk). Vi bor i ett tempererat område där dammen är täckt av ett islager i flera veckor under vintern.

Hur kan jag säkerställa att fisken överlever den här perioden?

Behöver jag hålla ett område isfritt, och i så fall hur ska jag göra det?

Hur stor är dammen? Upp på min väg håller stugbor is från sina bryggor och båthus med en "bubbler" som i grunden är en fläkt som håller vattnet i området i rörelse så att det inte fryser.
Några kubikmeter, det är en bakgårdsdamm upp till 1,4 m djup så det finns ingen risk att den fryser helt.
Du kanske är okej, men syre behövs fortfarande.
Fyra svar:
#1
+7
Spidercat
2014-03-19 20:25:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Fisken borde vara okej så länge dammen inte kommer att frysa hela vägen. Jag skulle säga att du inte vill att dammen ska frysa över mer än en dag eller två, för koldioxid kan byggas upp under isen och nytt syre kommer inte att kunna komma in. Dessutom, eftersom jag är vacker säker på att stören fortfarande är aktiva under vintern, kommer de fortfarande att behöva en stadig tillförsel av syre.

Koi (och jag tror att guldfisken också, men jag är inte säker på dem) kommer att gå in på vad kallas "Torper", vilket inte är helt i viloläge, det är mer som ett tillstånd av dumhet. De blir slöa och sitter i det varmaste området i dammen de kan hitta. Deras ämnesomsättning saktar ner medan de är i det här tillståndet, men de kommer fortfarande att behöva bra syretillförsel.

Det är ganska viktigt att försöka att inte störa dem medan de är så här (det betonar dem ut) så jag kan förstå varför människor inte vill sätta bullriga pumpar i sina dammar på vintern. Om du behöver bryta isen skulle jag försöka hälla kokande vatten på isen eller använda en handborr för att göra så lite ljud som möjligt. Jag har hört talas om att vissa har tillsatt salt för att sänka dammens fryspunkt, men jag föreslår inte att jag själv eftersom det ändrar kemikalierna i vattnet medan de flesta inte har sina pumpar igång, och det är inte bra idé att låta vattnet bli mycket kallare än 0 grader Celsius (32 grader Fahrenheit).

Beroende på hur du känner för din elräkning kan du kanske klara dig med att släppa en stor akvariumvärmare för att hålla en del av dammen tillräckligt varm så att den inte fryser.

#2
+1
Dalton
2016-04-01 01:45:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har inte en fiskdamm och har aldrig gjort det, men jag kan ge dig ett svar som jag har fått från att titta på några dammbyggnadsutställningar såväl som från artiklar där människor har dammar deras boskapsdryck från.

I dammbyggnadsshowen fick de suga upp vattnet från dammens botten / bortre ände för att gå upp till filtret och återvända på den övre / motsatta sidan. Detta skapade en "ström" som hjälper till att sparka upp skräpet och få dem att filtreras ordentligt. Men under vintern ville de inte störa fisken som vilade på botten, så de flyttade intaget antingen till toppen eller uppåt / samma sida som returen.

Idén på boskapsdammen som kan fungera för dig, är att personen sätter en liten vattenpump i dammen. Du kan återvända till filter kanske också, men pumpen tryckte vattnet rakt upp. Det var inte en geysir utan bröt vattenytan så att det ständigt rörde sig vatten och även när resten av dammen frös var ett ganska stort område runt pumpen isfritt. Detta skulle hålla den tillräckligt öppen för att främja syreutbytet för din fisk.

#3
+1
trond hansen
2018-05-28 12:38:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det här är en gammal fråga, men folk måste förstå hur detta görs ordentligt.

Du måste ha ett öppet, isfritt område i din damm men det behöver inte vara stort. Ett sätt att göra detta är att använda en akvariumvärmare och ett skikt av styrofoam, du gör helt enkelt ett litet hål i styrofoam och placerar värmaren här. (Obs! Styropor ska hålla värmaren flytande i ytan på din damm).

Om du vill hålla pumpen och filtret igång under vintern måste du flytta pumpen från det djupaste del av dammen. Detta för att hålla vattnet vid dammens botten ostört - med andra ord, detta för att undvika att din fisk behöver simma och använda energi ständigt under vintern eftersom de inte äter vid denna tid på året.

Lite information om övervintrande dammfisk kunde hittas i den här artikeln (källa: plantsgalore.com).

Innan vintern börjar måste du rengöra din damm och filtrera . Detta är för att ta bort växtmaterialet och avfallet från din damm, för när avfallet sönderdelas producerar det giftiga gaser.

Temperaturen i vattnet måste vara över 2 ° C för att din fisk ska överleva, men detta är normalt inte ett problem om dammen är djupare än 1-2 meter. Men om du bor i ett område där det är mycket kallt, måste dammen vara djupare.

Och slutligen är syrehalten i kallt vatten högre än den är i vatten med en temperatur på 20 ° C , så på vintern är det enda problemet att bli av med CO 2 (det är därför du behöver hålla ett isfritt område i din damm). Det är koncentrationen av CO 2 som är farlig för fisk och om koncentrationen av CO 2 är låg behöver fisken mindre syre. Å andra sidan, om CO 2 -koncentrationen är för hög kommer det att blockera fiskens syreupptag genom att binda till de röda blodkropparna). En användbar artikel om vikten av upplöst syre i vattnet finns här (källa: fondriest.com).

#4
-2
user22837
2016-03-29 12:57:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Luftcirkulation:

Detta är avgörande. Luft, syre bör tillsättas i dammen mitt på vintern i grunden på grund av att fisken ännu andas och, i denna riktning, spendera den tillgängliga tillgången. Dessutom tar rörligt vatten mer tid att stelna än stillastående vatten

Avfuktare:

Avfuktare kallas regelbundet "dammvärmare" och detta är en felaktig tolkning. De är inte avsedda att värma hela dammen, utan snarare bara för att hålla ett gap i isen tillräckligt öppet för att kolmonoxiden ska fly och ge frisk luft tillgång.

Luktande salter:

För närvarande måste vi ta itu med luktande saltsfråga om vi behöver över vinterfisk. Cirka 80% av de doftande salterna i dammen kommer från fisken. De allra flesta av det från gillkapaciteten och resten från deras avfall. Alkali levereras dessutom från ruttnande naturligt material, döda saker ... löv, växter, insekter, döda fiskar och så vidare.

  • Bryt isen när som helst.

  • Håll fisken efter att vattentemperaturen förblir under 50 grader.

  • Låt dammpumparna och filtren gå om det finns en kanselramen stelnar och vattnet kommer att gå förlorat.

  • Inkludera färskvatten utan att använda en avklorator.

  • Salta is på dammen med förväntan att den kommer att flytas.

  • Ge soporna en chans att utvecklas på isen under vintern.

  • Ge vem som helst en chans att åka skridskor eller spela hockey på dammen.

Kan du utöka de senaste 4 kulorna? Jag förstår inte det meddelande du tänker med dem.
Jag är ledsen men hela svaret är gränsöverskridande. Fisk producerar inte kolmonoxid (CO), andning producerar koldioxid (CO2). Deicers är en bra idé och kan, beroende på storlek, hindra dammen från att isa helt. Annars behöver allt från att lukta salter på betydande förtydliganden.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...