Fråga:
Hur ska jag trimma vingarna på min fågel?
user6796
2013-10-09 10:07:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vi har ett husdjur cockatiel. Jag har hört att endast vissa fjädrar kan växa tillbaka efter att de klippts.

Vilka fjädrar är säkra att klippa för att tillfälligt förhindra att en fågel flyger?

Två svar:
#1
+18
maple_shaft
2013-10-15 16:37:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det andra svaret är bra men det finns några viktiga saker att tänka på när, hur och varför ska göras om du bestämmer dig för att klämma på dina fåglar.

Varför

Klippning av vingarna görs vanligtvis för att antingen som en säkerhetsåtgärd för att förhindra att fågeln skadar sig själv inomhus, eller det kan göras som ett försök att lugna en svår eller aggressiv fågel och uppmuntra dem att vara mer sällskapliga och lättare att hantera. Många sällskapsfåglar, särskilt större som papegojor, uppnår flygning genom hastighet och kanske inte kan bryta sig loss eller förändra fart snabbt nog för att förhindra att de stöter på väggar eller fönster som kan leda till skada.

Hur

Flygade fåglar har två uppsättningar flygfjädrar, primära och sekundära. Sekundära fjädrar hjälper till med manövrering och glidning och hjälper också till att upprätthålla flygningen. Primära flygfjädrar är längre och mot slutet av vingen. De är avgörande för att fågeln ska ta av och uppnå vertikal lyftning.

enter image description here

När du klippar, var noga med att bara klippa de primära fjädrarna och aldrig klippa dem under hälften av originalet storlek. Om det görs ordentligt är det inte smärtsamt för fågeln och de ska fortfarande kunna glida säkert eller flyga nedåt utan att falla. De kan fortfarande flyga vertikalt men det borde vara mycket utmattande för dem att göra det, avskräcka för mycket farlig flygaktivitet inomhus.

enter image description here Ovan visas en kyckling men processen är densamma

Generellt för att få fågeln redo att klippas bör du ta upp dem försiktigt med en handduk och försöka täcka ansiktet så att de inte kan se. Det är mindre stressande för fågeln när det görs snabbt och försiktigt. Om du är osäker är det bäst att konsultera en veterinär för hjälp eller för instruktioner i hur du utför denna procedur i ditt hem.

enter image description here

Var noga med att håll huvudet stadigt, de gillar i allmänhet inte det här och blir lite bittiga!

När

Det är oerhört viktigt att inte klippa fåglarnas vingar förrän en god tid efter att de har blivit flyktiga. Att lära sig att flyga är en av de viktigaste delarna av en fågelutveckling och att göra detta i en för tidig ålder kan ha allvarliga och bestående utvecklingspåverkan på fågeln fysiskt och psykiskt. De kan ha dålig utveckling av bröstmuskler som förhindrar korrekt flygning som vuxna, och i andra fall kan de ha psykiska problem och självförtroende eller kan ha svårt att binda till människor eller andra fåglar.

När du köper en flygfågel som ett husdjur, se till att uppfödaren eller djuraffärsägaren tillåter att fågeln blir helt lutad och har en bra tid att behärska flygningen innan de klämmer på vingarna. Det finns många uppfödare och husdjursaffärer som bara sysslar med pengar och inte med djurens välbefinnande.

Vid klippning ska du också kontrollera om det är svullna eller infekterade blodfjädrar eftersom de kan vara vanligare. Ibland kan ett fall eller en olycka leda till att en klippt fjäder börjar blöda, då kanske den inte slutar på egen hand, i vilket fall är det mycket viktigt att omedelbart söka hjälp från en veterinär eller plocka fjädern själv om du är bekväm att göra detta.

Andra viktiga anmärkningar

Sällskapsfåglar som har klippts tenderar att inte träna så mycket som de normalt skulle få i naturen (spärr tämjt fåglar som kycklingar). Det är viktigt att de får extra mental stimulering och fysisk träning för att förhindra för mycket muskelförlust.

Kom ihåg att fåglar smälter regelbundet (frekvensen beror på arten), så klippning av flygfjädrar är inte en permanent förändring. Låt nya fjädrar växa in helt innan de klipps igen. När fjädrarna fortfarande växer har de aktiva blodkärl i sig. Trimning av dessa blodfjädrar kan leda till att fågeln tappar blod. Om fågeln råkar blöda från en avskuren blodfjäder och du inte kan stoppa blödningen, då plockar den skadade fjädern helt och hållet. Om du inte är bekväm med det här eller om du inte kan rådfråga en veterinär omedelbart! Du kan identifiera en blodfjäder genom att märka den mörka eller röda färgen en del upp i fjäderaxeln från huden.

Var fick du bilderna från; källan bör noteras om möjligt.
#2
+8
Baarn
2013-10-09 15:03:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wikipedia-artikeln om vingklippning är ganska omfattande. Inte att förväxla med pinioning - avlägsnande av en led på fågelvingen.

Förespråkare noterar att ett ordentligt gjort klipp bara trimmar fjädrarna och inte själva vingarna, och är smärtfritt och tillfälligt och håller bara till nästa smältning.

Artikeln noterar också du bör klippa fjädrar på båda sidor lika så att fågeln kan hålla balansen när den faller.

ja min son köpte nyligen en cockatiel och uppfödarna inaktiverade permanent fågeln genom att pinjera, snarare än att klippa :( illamående verkligen
@Skippy Den stackars cockatiel ... Trots min kärlek till mina fåglar motsätter jag mig att de säljs som husdjur på grund av giriga och själviska djuraffärer och ägare.
@maple_shaft Jag håller med alla andra husdjur, det är inte lika dåligt, men när du håller en fågel i sin bur begränsar du dess primitiva djurfunktion, även om buret är stort.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...