Fråga:
Kan en vuxen vildkatt socialiseras / tämjas?
Beofett
2013-10-09 06:25:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min mamma var aktiv vid att spayera och släppa (fångade vildkatter, spayade eller kastrerade dem och släppte dem sedan tillbaka till de kvarter de bodde i) i sitt gamla hus. När hon lämnade var det bara en vildkatt i kvarteret kvar.

Hon bestämde sig för att ta med sig katten till det nya huset.

Det har gått flera år nu och katten är fortfarande helt vild.

Det bor i den (möblerade) källaren och gömmer sig i ett avdelat område när människor är i närheten. Hon brukade komma ut och spela (främst med en laserpekare, eftersom det gjorde det möjligt för henne att undvika att komma för nära människor), men lät sig aldrig klappa, röra eller till och med låta någon komma inom räckhåll för henne. / p>

Min mamma fick tyvärr nyligen en hund. En liten, mycket aktiv valp. Sedan jag fick hunden har vildkatten gått tillbaka något och kommer inte längre ut alls när människor är i närheten.

De har en annan katt, som är mycket vänlig och har anpassat sig väl till hunden. (ja, relativt bra, med tanke på hur hyper hunden är ...). De två katterna klarar sig bra.

Finns det några råd jag kan ge min mamma om att göra vildkatten van vid att vara i närvaro av människor, eller till och med bekväm nog att låta dem klappa henne?

Två svar:
#1
+14
John Cavan
2013-10-09 06:36:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vilda katter kan tämjas, men det beror något på varför de är vilda i första hand. En katt född vild kommer sannolikt att stanna mestadels så även om det är bekvämt med andra katter eller en människa. En katt som är vild eftersom den "sparkas ut" eller överges är mer mottaglig för mänsklig kontakt och kan återföras till tröst med människor som ett resultat. Mina svärföräldrar har gjort detta framgångsrikt med ungefär ett halvt dussin räddningar och våra nuvarande katter är avkomma från en av dessa framgångar, det kräver bara mycket tålamod och en vilja att sitta stilla för det. Jag gjorde en liknande sak för en pers som misshandlades allvarligt och var dödsrädd för män, så småningom var han den största sug av en katt du kunde träffa.

När det gäller din mammas katt kanske det aldrig helt bli bekväm med människor och inte alla katter är intresserade av att bli klappade heller. Valpen utgör också en störning av rutinen och vissa katter hatar det verkligen, så det kan vara den verkliga reaktionen snarare än specifikt valpen. Tänk på att en nötig hund i en värdig katt "rymd" kan vara tillräckligt brott ändå. : D

Tyvärr, men jag har träffat MÅNGA vildkatter som tämdes vid en senare ålder. Det beror på hur nära den mänskliga närvaron de växte upp i, deras personliga temperament och ditt tålamod. Min katt är faktiskt en av dessa.
@surfmadpig - Jag är inte säker på vad du argumenterar, mitt första stycke säger allt detta.
#2
+4
Beo
2014-06-07 00:26:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Finns det några råd jag kan ge min mamma om att göra vildkatten van vid att vara i närvaro av människor, eller till och med tillräckligt bekväm för att de ska kunna klappa henne?

Mata katten nära där du normalt är. Börja med att placera maten tillräckligt långt bort där katten fortfarande kommer att äta runt dig. Det är lättast om du har en aktivitet där du fortfarande är som att ligga i en stol, läsa eller titta på TV.

Flytta maten långsamt närmare och närmare dig tills det är precis vid dina fötter. Gör inga plötsliga rörelser eller höga ljud. Om katten inte gillar tv: n måste du stänga av den.

När de är bekväma att äta vid dina fötter och litar på dig tillräckligt för att äta vänd från dig, kan du försöka röra vid dem, men var medveten om att det är farligt att försöka röra vid dem. När du rör vid en vildkatt är det bäst att anta att de attackerar dig ondskat. Använd lämplig skyddsutrustning. Jag hade ögonskydd och en tjock styv lädersvetshandske som kom upp till min armbåge. Verkligen riskerar du att bli skadad såvida du inte bär något som en bombdeponierdräkt gjord av Kevlar med hel ansiktsskydd. Rör vid dem med ett finger på ryggen mycket lätt medan de äter. Så småningom med tiden försök att röra vid dem mer.

Mina föräldrar gjorde detta på bakgården med några vildkatter som inte hade någon mänsklig kontakt. Så småningom äter katterna vid våra fötter och du kan röra vid dem kort utan att de freakar ut. Det är så långt vi tog experimentet så jag vet inte hur mycket mer som är möjligt.



Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...