Fråga:
Vad är den maximala andelen fisk per liter i ett akvarium?
woliveirajr
2013-10-09 06:05:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hur många fiskar kan jag ha per liter i mitt akvarium, eller hur mycket vatten ska jag ha för varje fisk?

För exemplar som Black tetra och Neon behöver det inte så mycket utrymme och kan samexistera med andra fiskar.

Det verkar ganska beroende av art, nej?
Ta en titt på den här miniräknaren: http://www.aqadvisor.com/
Utrymmet är inte den enda faktorn att tänka på - du måste också överväga mängden avfall fisken producerar. En liten oscar eller pleco kan producera samma mängd avfall som en liten neonskola (som skulle ha mer total storlek).
Fyra svar:
#1
+11
Ben Miller - Remember Monica
2013-10-09 08:49:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

När du bestämmer akvariets kapacitet är det vanligt att titta på den totala fisklängden snarare än antalet fiskar. Tanken är att större fiskar behöver mer utrymme. Tumregeln som jag alltid har använt för sötvatten tropisk fisk är 1 tum fisklängd per liter vatten (eller cirka 25 mm fisklängd per 4 liter). Detta kan dock variera kraftigt beroende på fiskarterna. Vissa fiskar behöver mer utrymme än andra.

#2
+8
toxotes
2013-10-29 03:14:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns några tumregler och till och med strumpkalkylatorer där ute som du kan använda för att få en grov uppfattning om vad som fungerar, men varje ny tankinstallation kan använda lite forskning. Det finns mycket komplexitet, men det finns också mycket erfarenhet där ute, och det är alltid en bra idé att få feedback om dina strumpor och installationsplaner.

Du måste i princip tänka på kapaciteten hos din system för att hantera avfall kontra dina djurs förmåga att producera det, och som de andra svaren säger finns det ingen enkel fisk: volymformel som bara fungerar. Det beror på många faktorer: typ av fisk, typ och kapacitet för din filtrering, din vattenkvalitet (både från kranen och när tanken har mognat), hur många och vilken typ av växter du har, etc.

Du måste också överväga hur kompatibla djuren är. Det kan finnas fisk som är bra för din tank när det gäller biobelastning, men är extremt territoriell och skulle inte ha tillräckligt med utrymme för att hålla sig utom synhåll från varandra. På baksidan fungerar vissa (som de tetras du nämner) bäst i skolor och kan uppleva hög stress och aggressivt beteende på egen hand - och vissa skolor med fisk kan behöva mycket öppet utrymme att kryssa in. se upp för kombinationer av arter med så olika krav på vattenkvalitet att du inte kan hitta en hälsosam poäng för dem båda samtidigt.

Det är inte lika stort för de tetras du nämner , men planera alltid för vuxen storlek och beteende. Du hör skräckhistorier om människor som lagrar saker som rödstjärt havskatt eller arowana i deras 10-gallon eftersom det bara var några centimeter långt i djuraffären ...

#3
+7
fahad.hasan
2013-10-09 08:54:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns ingen allmän tumregel och det beror på fisken du planerar att behålla. Vissa fiskar kan leva i liten mängd vatten medan andra behöver större roamingområden. Till exempel: Oscars / Flowerhorns kräver minst 40 liter per vuxen / halvvuxen fisk medan afrikanska ciklider rekommenderas att hålla i en tät förpackning för att minska deras aggression.

När det gäller tropiska fiskar (guppies, tetras etc), bör du sikta på en liter vatten per tum fisk.

#4
+3
commscho
2016-05-02 04:44:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det här är en äldre fråga, men en sak till att tänka på, relaterat till toxotes svar, handlar om fiskens utrymmesbehov oavsett andra tankkamrater. Ja, å ena sidan måste vi ta hänsyn till avfallet de producerar, vattenvolymen och filtreringen för att hantera avfallet.

Utöver det har fiskar dock olika behov / önskemål för rörelse. Dåliga simmare kan vara i en mycket mindre tank än en annars liknande fisk som naturligt simmar bra. Många vanliga skolfiskar, som flera populära tetraarter, är vana vid att ha ett stort område med potentiella platser att simma och utforska. För att vara tydliga kräver de öppna mellanslag; det är en av anledningarna till att det i många uppsättningar är bäst att bara ha en skolgång även om det verkar som om du biologiskt skulle kunna hantera mer än en grupp. Var och en av dem upptar utrymme den andra vill veta är öppen för framtida användning. Och när man tänker på strumpor innebär det att man lägger till en fisk i en befintlig skola mycket mindre extra utrymme än att lägga till en ny art helt.

Med tanke på det är det värt att tänka på de delar av tanken en fisk upptar. ungefär också. Neontetras och corydoras (andra än pygmy- och hastatusarter, som inte spenderar hela tiden på botten) tävlar inte om rymden. Ciklider och många skolgångar bryr sig inte så mycket om tankens allra översta del och skulle därför bli störda av fisk som sträckor som tillbringar den stora majoriteten av sin tid på ytan. Om du funderade på att behålla mest bottendjur, skulle du kunna lagra en hel del mer i en 20 liter lång tank än en vanlig 20 gallon på grund av det större kvadratfotet på botten.

Kom ihåg att du ger fiskens hela värld. Tanken de befinner sig i är allt de kommer att veta. Vi kan inte ge dem storleken och komplexiteten på deras inhemska livsmiljöer, men det är ingen anledning att inte göra vårt bästa för att ge dem en adekvat miljö. Även fisk som betta - som många gillar att säga lever i mycket grunda "pöl" -liknande vatten - har tusentals liter att ströva omkring i sina hemländer trots det grunda djupet. Med detta sagt, anledningen till att vi är mer öppna för att hålla fisk som betta i små tankar är att de massuppfödda (och särskilt de långfenade) sorterna inte är bra simmare.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...