Fråga:
Kylning av en guldfiskbehållare under sommaren
PeterJ
2013-10-09 17:41:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Under toppen av förra sommaren hade vi flera guldfiskar som dog efter flera dagars varmt väder och jag misstänker att det var relaterat. Enligt artikeln Guldfisk på Wikipedia:

Extremt höga temperaturer (över 30 ° C (86 ° F) kan också skada guldfisk

Omgivningstemperaturen låg över 40 ° C (104 ° F) under dagen och bara sjönk till lite under 30 ° C (86 ° F) över natten så det är nästan säkert att tanktemperaturen skulle ha överskridit den mängden.

Jag undersöker att jag ser att det finns några kommersiella tankkylningsprodukter tillgängliga även om de är relativt stort / dyrt och det här är bara en eller två gånger om året i mitt område. Några tankar jag tänkte på är:

  • Ställ in en fläkt som pekar över tanken som en form av avdunstningskylning. Jag antar att det skulle kyla det översta vattenskiktet mer än botten och jag var inte säker på om temperaturdifferensen kan göra saker ännu värre?

  • Presentera en stor mängden kranvatten som jag mätt som lite under 20 ° C (68 ° F) eftersom det kommer från ett svalare bergskedja. Med tanke på att det skulle behöva behandlas snabbt kemiskt kunde jag se att det också hade potentiella nackdelar.

  • Lägg till isbitar som redan har behandlats, men jag antar att det kan leda till att de flyter ovanpå och huvudsakligen kylning av tankens övre del.

Jag undrade om någon har varit i en liknande position och kan rekommendera ett bra alternativ eller föreslå expertutlåtande om vilken av ovanstående alternativ kan vara bäst?

Att stänga av lamporna bör hjälpa till att mildra problemet eftersom de antagligen introducerar en rimlig mängd extra värme. Men det är bara en gissning och därmed bara en kommentar.
@Baarn, tack för förslaget men de var avstängda då, vi använder bara belysningen under vintern när solljus timmarna är mindre.
Det finns hemakvarium kylaggregat tillgängliga, men de är ganska dyra. En google-sökning hittade en YouTube-video av en kille som gjorde en anpassad med delar av cirka 30 dollar.
Ganska säker på att konstanta temperaturer över 40 ° C är dåliga för * DU * också. Gosh, vid den här tiden tror jag att du kan förbättra dina egna förhållanden här.
Sex svar:
#1
+12
woliveirajr
2013-10-10 00:04:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jo, du sa inte det, men jag antar att du har en termometer inuti din tank, nej? Eller mätt temperaturen med en bärbar, tillfällig? Eftersom din tank är inne i ditt hus är det inte direkt i solljus, kanske det var lite vind osv ...

För lösningarna, eftersom det bara händer några gånger om året, jag d gå med isbitar förbehandlat vatten. eller som @Baarn föreslog, vatten som du har tagit från ditt akvarium (även om det kan bli .. illaluktande ... när du fryser och låser upp det, eftersom du kommer att döda vissa bakterier). Eftersom de inte har kemikalier som är skadliga för din fisk kan den användas utan problem.

Eftersom det är nödvändigt lite energi för att omvandla is till vatten, isen kommer att "stjäla" den här energin från vattnet och kyla hela tanken. Och på grund av konvektion kommer det kalla vattnet runt iskuben att gå till botten av tanken och det varmare vattnet kommer att gå upp till toppen, vara i kontakt med iskuben och göra en cykel .

Du behöver bara göra saker långsamma (så att du inte ändrar vattentemperaturen för snabbt, vilket orsakar lite kyla chock på din fisk). Termometern kommer att bli din vän här ...

Förbehandlat vatten låter komplicerat, jag skulle använda vatten från akvariet.
Tack så mycket, jag hade inte tänkt på den uppenbara konvektionseffekten och har en stor frys så går med isen. Tanken har ingen termometer just nu men jag har en som jag enkelt kan montera på den och kommer att se till att den inte tappar för fort.
#2
+4
Steve
2015-07-10 01:42:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har haft samma problem de senaste åren. Jag tänkte istället för att göra iskuber och behandla etc också att lägga till mer vatten i tanken, fyllde jag tre 2 liter vattenflaskor och frös. Inga bekymmer för lukten. Att använda en i taget i tanken gjorde det möjligt för mig att ha beredskap när jag behövde. Verkade göra tricket. Jag tappade ingen fisk. Jag skulle dock säga att jag har guldfisk så är ganska tåliga att kyla inte så mycket att värma.

#3
+4
Samu
2017-06-16 09:05:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Isbitar är en bra lösning. Jag bor i Indien där temperaturen går över 40 grader Celsius under ungefär 4 månader av året. Isbitar är det som håller min fisk vid liv. Under dessa månader njuter mina fiskar av isbitarna - jag har ofta upptäckt att jag sedan lurar och leker med isbitarna.

Se till att inte lägga till mer än 1% av akvariekapaciteten i is åt gången eftersom detta kan störa fisken. Tillsätt isbitar 3 gånger om dagen varannan timme.

#4
+3
blacksmith37
2017-09-09 07:14:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Problemet med höga temperaturer är att det minskar halten av upplöst syre i vattnet. Lägg bara till luftning och / eller vattenrörelse (för att öka ytan på gränssnittet mellan luft och vatten). Jag har en liten damm med några 30 tum (76 cm) koi: temperaturen har nått 85 ° F (29 ° C), jag kontrollerar den sällan. Detta är inget problem med cirkulationen.

#5
+3
Criggie
2019-02-05 15:09:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En lösning jag såg nyligen var is, men istället för att blanda den med tankvattnet lägger du till iskuber i en förseglad plastpåse som en sandwichpåse.

Detta driver ner temperaturen medan isen smälter , men introducerar inte något oväntat - vår lokala vattenförsörjning har klorerats nyligen och det är ganska motbjudande.

En annan användbar punkt är att den lilla luften i påsen håller den flytande, vilket är lättare att fiska ut , och du kan frysa igen tillräckligt bra om du tänker på läckor.

Bonustips - lägg till en vattentermometer inuti påsen så att du kan se när den inte längre effektivt kyls och ska bytas ut.

#6
  0
Bruce Bedford
2017-09-06 22:45:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En vän till mig använder vattenflaskorna. Han lade också isopor eller bubbelplast runt för att isolera tanken från värmen. Jag använde isopor runt tanken när vi fick strömavbrott i januari. Tanken fanns inte i rummet med öppen spis.

SÄKERHETSFARA Att göra isbitar ur akvarievatten ??? En intet ont anande person tar en kub för sitt glas pop.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...