Fråga:
Hur presenterar jag min aggressiva hund för andra hundar?
Steve D
2013-10-09 12:51:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min hund Rex är en räddningshund och en aggressiv hund. Han var känd i sitt tidigare skydd för att bryta ut ur sin bur och slåss mot andra djur. Han kommer att se en annan hund 500 meter bort och börja "dansa" fram och tillbaka, skriker och hoppar på två fötter, ivrig att ladda och knäppa.

Men så är inte alltid fallet. Medan han fortfarande var i skyddet och jag var frivillig där, "packade jag honom" med tre hundar framgångsrikt - med hjälp av andra anställda i skyddet: en annan pitbull som var 100 kg och också aggressiv; en ung hundvalp som var mindre än 1 år. gammal; och en pit bull-mix ungefär 3 år gammal. Den sista var den enda hunden Rex faktiskt skulle leka med: de hoppade upp och "kramade" (så som boxare spelar) och springer runt i skyddets gård tillsammans. Tyvärr kom de i en mycket dålig kamp precis innan jag adopterade min valp, annars skulle jag ha tagit dem båda!

Även sedan jag har adopterat honom har jag tagit Rex på morgons "packvandringar" "med andra hundar, som alla är väljusterade och vanligtvis kopplade ur koppel. Två tränare leder dessa promenader, och min hund - även om han var tvungen att bära munkorg och koppel - värmde så småningom upp till de andra "vanliga" hundarna och gick bredvid dem extremt bra. Han började till och med lekfullt ladda en av tränarens hundar. Sedan dess har vi stoppat dessa vandringar eftersom Rex har hjärtmask och inte kan vara för aktiv.

Nu var anledningen till att jag ville umgås med Rex eftersom jag bor i ett område med massor av hundar. Här bor också många idioter som går hundar utan koppel, även på trottoaren på våra gator! Obs: Jag vet att detta är väldigt olagligt, men det är fortfarande något jag måste ta itu med. Men även om jag ignorerar dessa idioter äger nästan alla i min familj en hund!

OK, slutligen till frågan:

Vad är det bästa sättet att presentera min hundaggressiva Rex för andra hundar?

Jag har provat flera sätt, alla med olika framgångar: att gå hundarna långt ifrån varandra och gradvis få dem närmare och närmare; gå Rex med en munkorg tills han "sätter sig ner"; till och med att låta Rex hoppa och springa ut i koppeln tills han insåg att han inte kunde få den andra hunden. Återigen har alla arbetat mer eller mindre, men det är fortfarande sant att:

  • Rex skadade brutalt sin enda "vän" när den andra hunden knäppte på Rex;
  • Han gick aldrig vid de morgonpaketpromenaderna utan munstycket på, så det är inte klart om han fortfarande skulle ha varit aggressiv;
  • Ingen av dessa har minskat Rexs aggression mot "nya" hundar.

Jag letar verkligen efter ett sätt att bäst lära Rex att "tolerera" andra hundar. Jag har läst flera artiklar och bloggar om att introducera två hundar, men de behandlar aldrig fallet med en så aggressiv hund som Rex är. Låt mig betona att det inte är min avsikt att tvinga Rex till potentiellt mycket stressande situationer. Det är bara ett faktum att han och jag träffar många hundar varje gång vi går en promenad. Heck, han älskar att springa i min systers enorma bakgård, men även hon har två små hundar som måste stängas i huset när Rex är över.

Hundens historia (från kommentar från OP):

@ psubsee2003: Han ägdes av en familj som sannolikt misshandlade honom (han har konstiga ärr på de flesta av hans kropp och hans svans är trasig). Han hittades i källaren i familjen: de hade flyttat ut och lämnat honom bunden till en stolpe. Han adopterades ganska snabbt efter att ha räddats av en välmenande familj, som gjorde det ödesdigra misstaget att (1) använda en chockkrage för att träna denna redan rädda hund och (2) applicera chockkragen för allt (jag är prata skällande, kissa i huset, etc.). Så småningom bet han alla i familjen och återlämnades.

Känner du till Rex historia innan du kom till räddningen?
@PreciousTijesunimi: Jag menar att lära honom att tolerera att andra hundar är i närheten av honom (dock inte nödvändigtvis nära honom). Jag vet inte riktigt vad du menar med "överföra hans agresivitet". Jag försöker inte agitera andra hundar också!
Någon aning om hur gammal Rex är? Och hur lång tid tog det från han lämnades i källaren tills han återlämnades av adoptivfamiljen och hur länge han var i skyddet innan du tog honom?
@psubsee2003: Han är ungefär 2,5 år gammal. Ingen vet hur länge han var i källaren. Han räddades för lite mer än ett år sedan, och familjen adopterade honom ganska snabbt (inom de första 6 veckorna). Jag kommer så småningom att få hans skyddshandbok och veta mer om de exakta datumen då.
Ett svar:
#1
+22
ThomasH
2013-10-13 00:50:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag vill verkligen uppmana dig att träffa en professionell hundtränare som du litar på, med erfarenhet av aggressiva hundar, och få honom att bedöma dina hundar och hjälpa dig.

Men efter att ha läst lite mer detaljer om din situation här än vad du gav i en annan fråga om varför han hoppar på barn, jag gissar på din hunds tidigare historia, som kan gå på ett sätt för att förklara dess nuvarande beteende, och jag ' Försök ge dig några tips om vad du kan göra för att förbättra situationen.

Hundar tenderar att undvika konflikter till varje pris

Hundar, i sin natur som sociala djur, är mycket icke-konfronterande. Eftersom de har väldigt många mycket skarpa tänder, har de utvecklat en mängd varningssignaler som låter andra hundar veta vad de gör *.

** Det är därför katter, som är ensamma rovdjur, aldrig berättar för dig innan de kliar dig. Att ge bort dina avsikter är farligt om varje interaktion med en annan medlem från din art är en potentiell kamp. *

Hundar kommer att se bort, slicka läpparna, vända på huvudet, låtsas sniffa och presentera sidan av sina kroppar för att lugna ner andra hundar. Om det inte fungerar, börjar de stirra ner dig, höja sina hecklar, blotta tänderna, snärla, morra, skälla och knäppa på dig, allt för att få dig att kyla ut heck. Bara om ingen av dessa signaler fungerar kommer de att börja bita, och även då är det vanligtvis bara ett snabbt nyp.

Men många av dessa beteenden ses som problembeteenden. Många människor med en hund som har associerat andra hundar och människor med dåliga saker som händer, och därför ständigt morrar, lungar och skäller på dem, kommer att straffa hunden för dessa beteenden. Tyvärr misslyckas hunden med att ta reda på orsaken till att han straffas under de flesta omständigheter. Istället kommer hans förening av hundar / människor och dåliga saker att hända växa men han kommer att börja undertrycka den ena varningssignalen efter den andra tills han går rakt fram för bettet.

Jag misstänker att detta är vad som hände med din hund, och beroende på hur mycket detta har tränats ut av honom kan han vara ganska svår att rehabilitera. Med tanke på sin historia är han förmodligen inte säker på att vara kopplad runt andra hundar just nu. Huvudproblemet är att, om en annan hund gör något för att göra honom upprörd, kommer han inte att låta den andra hunden veta att han inte är okej med det utan gå direkt på attacken.

Desensibiliserar din hund till andra hundar

Din huvudsakliga teknik för att hantera den här frågan, som med lungning hos barn, är desensibilisering. Försök honom långsamt för andra hundar på ett sätt som han är bekväm med. Om det betyder att den andra hunden måste stanna tjugo meter bort, så är det så. Belöna din hund varje gång han visar intresse för en annan hund (dvs tittar på honom) med massor av godis och beröm. Var väldigt snabb i dina reaktioner, du vill belöna honom för att titta och innan han börjar avgöra om den hunden utgör ett hot eller inte. Försök att göra honom så framgångsrik som möjligt. Varje gång du bedömer att hans komfortzon är fel kommer han att gå tillbaka mycket mer än de framsteg han får från en bra förening.

Om din hund reagerar dåligt och börjar lunga / skälla, försök att distrahera honom på något sätt. du kan men utan något negativt, annars förstärker det helt enkelt hans dåliga umgänge med andra hundar. Försök till exempel att få hans uppmärksamhet med godis och att kalla hans namn på en riktigt överdriven hög tonhöjd, glad röst men belöna honom bara efter att du har bett honom att göra något, t.ex. sitt eller titta. Om du inte alls kan distrahera honom, led honom bort till ett avstånd som han är bekväm med, vilket sannolikt ligger runt hörnet och utom synhåll för den andra hunden.

En sak du kan göra för att låta honom veta att du inte vill att han ska göra något är att införa en ingen belöningsmarkör , dvs ett kommando som hunden associerar med att förlora en belöning . Detta kan vara en enkel "åh, åh" eller "åh nej" i en besviken röst, snarare än den akuta "ah ah!" eller "nej!" du skulle använda som en verbal korrigering. När du väl har utbildat någon belöningsmarkör (se nedan) kan du använda den för att korrigera dåligt beteende utan att bilda dåliga associationer. Det kommer inte att vara tillräckligt för att hindra honom från att skälla på andra hundar, men om du försöker distrahera honom med en sittning och han stannar upp och vänder sig, kan det bara göra honom mer benägna att lyssna på dig.

Hur man läser ut en belöningsmarkör

För att träna i en belöningsmarkör måste du ställa in din hund så att den misslyckas. Det här verkar motsatt det jag har sagt ovan, men han kommer bara att misslyckas en del av tiden.

Helst får du några godisar som din hund älskar men som du också kan äta. Ostkuber eller korv fungerar bra, förutsatt att du inte är vegan eller laktosintolerant. Försök hitta en situation där du ber din hund att göra något och du vet att han kommer att misslyckas några gånger. Utbildning i ett nytt kommando är en bra kandidat för detta. Om din hund är en hoppare är det ännu bättre att stoppa honom att hoppa upp.

Att ta det sista exemplet som en fallstudie, med hunden som sitter framför dig, håll en godbit ovanför huvudet och sakta ner den ner mot hunden. Beroende på hur hoppig din hund är, sänk bara behandla lite innan du når ner till den mycket snabbt och belönar honom. Målet är att bedöma avståndet som din hund hoppar och, normalt, att belöna den innan den når den tröskeln. Du sätter sakta tröskeln närmare och närmare hundens ansikte tills den inte hoppar upp alls och väntar på att du ska ge den godis.

Nu kommer din typiska hoppiga hund att bryta sitt sittande och hoppa upp. I det här fallet drar du snabbt tillbaka behandlingen utom räckhåll och markerar den förlusten av belöning med ett "åh åh". På så sätt kommer din hund att börja associera kommandot med att inte få godis. Om det inte hindrar din hund att hoppa efter en handfull försök, äta godis själv när han hoppar upp. På det sättet hamrar du verkligen hem att den godis är borta!

Var dock försiktig för att få balansen, du vill inte frustrera din hund och tappa intresset. Så för varje gång det blir fel, placera tröskeln längre bort från ansiktet till ett avstånd du vet att den kan hantera och upprepa övningen därifrån ett par gånger.

Behavioral Adjustment Training

En liknande teknik som desensibilisering är Behavioral Adjustment Training. Grundidén är att omskola din hund för att desarmera situationer snarare än att eskalera dem. För det sätter du din hund i en situation som han är lite obekväm med men inte reagerar på än. Det vill säga du får din hund att gå mot en annan hund (eller få den andra hunden att komma mot din orörliga hund) till ett avstånd som han märker den andra hunden men inte springer eller skäller på den. Om din hund börjar visa någon form av lugnande signal (avvärja ögonen, sniffa marken, vrida huvudet, slicka läpparna) markerar du tillfället med en rungande "god pojke!" och belöna honom genom att ta bort honom från situationen, dvs. gå iväg med honom. Din hund skulle vara mycket lyckligare om alla andra bara skulle hålla avstånd, så att ta bort honom från en obekväm situation kan vara en kraftfull motiv för honom. För att detta ska fungera är det ännu viktigare att inte "sätta av honom". Om han reagerar på den andra hunden och hamnar på honom, hjälp honom och flytta honom bort från hunden. Se till att hålla honom på ett mycket större avstånd nästa gång, eftersom han blir mer känslig.

För att detta verkligen ska fungera behöver du förmodligen hjälp av en professionell, eftersom din tidpunkt och din läsning av hundens kroppsspråk måste vara på plats. För en fantastisk introduktion till hundens kroppsspråk, leta efter en DVD som heter "Calming Signals" av Turid Rugaas. Det finns en fem minuters introduktion på YouTube som ger dig en känsla av hur fruktansvärt producerad den är, men om du älskar din hund kommer du att tappa den sömnframkallande norska accenten och det hemska 90-talets videokamera. För all cheesiness och tackiness av videon är det den överlägset bästa videon på hundkroppsspråk jag någonsin har sett.

Den mänskliga faktorn

Tyvärr kanske du, för att till viss del också vara en del av problemet. Att ha en reaktiv hund är det troligt att du spänner upp när du ser en annan hund eller ett barn på avstånd och försöker bestämma om de kommer tillräckligt nära för att din hund ska kunna reagera och hur du kan undvika dem. Din hund kommer att ta upp det, oavsett om det är från ditt kroppsspråk eller för att du håller koppeln någonsin så tättare. Att du är nervös är ytterligare en anledning för honom att hålla andra hundar så långt borta från honom och dig som möjligt. Han kommer också att ha lärt sig att associera dig med att vara spänd med andra hundar som finns, så han kommer aktivt att leta efter dem.

Om du har en vän kan du lita på att kunna hantera din hund under alla omständigheter, det vore intressant att se honom ta en hund på en promenad för att se om han reagerar detsamma om du inte är i närheten.

Även om han bara är i koppel lägger han också upp sina stressnivåer, eftersom han vet att hans rörelse är begränsad. Tyvärr, med en historia av att attackera andra hundar i koppel, är det inte lätt att se hur mycket det är att koppla av och på koppel påverkar hans interaktion med andra hundar.

Det finns dåliga nyheter och goda nyheter

Det blir väldigt svårt och tidskrävande att umgås med din hund med andra hundar, och du kan förmodligen aldrig lita på honom helt runt andra hundar. Men med tid och engagemang kan du lindra hans beteende i en utsträckning där du är både bekväm och glad att gå på promenader och vara runt andra hundar utan att ständigt oroa dig för vad som kan hända.

@SteveD Jag lade till ett avsnitt om utbildning beteendejustering. Det liknar desensibilisering men lite annorlunda och, ännu viktigare, bättre anpassad till din situation, tror jag.
Tack så mycket för det fantastiska svaret. Vad du sa om att gå direkt och bita är verkligen vad Rex gör: han bjälkar sällan. Det har dock förekommit tillfällen då vi är ute och promenerar, och han kan höra en hund skällande (inne i någons hus), men kan inte se den hunden. Vad han kommer att göra är att gnälla (som en valp kan gå ut), slicka läpparna och titta i alla riktningar. Jag antar att jag borde belöna det? Bara för att visa dig att det * är * möjligt, här är en bild av en hund som en anställd och jag presenterade framgångsrikt Rex: http://imgur.com/iGbNUQT
@SteveD Det är fantastiskt att han uppvisar slickbeteendet, men du vill inte heller belöna honom för att vara rädd i första hand. Det är därför beteendeanpassningsterapi använder bortgången som en belöning. Det lär din hund att använda en lugnande signal hjälper den att kontrollera situationen. Det är annorlunda än att ge honom en faktisk matbelöning för samma sak, vilket skulle lära honom att vara rädd är det rätta svaret. Eftersom han inte kan hitta hunden i den situationen kanske han inte inser att han går bort. Så jag skulle be honom sitta eller titta på dig och behandla honom för det och sedan gå bort.
Jag har faktiskt märkt att han hela tiden slickar läpparna när vi är ute.
@ThomasH +1 det enda som jag inte gillar är rubriken `Hundar tenderar att undvika konflikter till varje pris` Jag förstår vad du säger, det ser bara lite fel ut, med tanke på frågan om hundar vana att slåss. Jag skulle tänka om det, 'De flesta hundar' eller 'Välbalanserade hundar' eller 'Vanliga hundar', för vissa hundar förstör för en kamp. Vad tror du?


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...