Fråga:
Hur kan jag hjälpa min överviktiga katt att gå ner i vikt?
Beofett
2013-10-09 04:33:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min äldsta katt är överviktig. Hon var en räddning (liksom mina andra katter) och återhämtade sig från svält när vi adopterade henne.

Ända sedan dess har hon haft matproblem.

Hon blir märkbart stressad när hon maträtten blir tom, även om hon bara ätit. Ibland svarar hon på en tom maträtt genom att äta för mycket vid nästa utfodring, så att hon kastar.

Vi ger henne en sked full med konserver mat blandat med lite diet torrfoder. (endast torrfoder är diet; de flesta av mina katter kommer att bojkotta maten om vi provar dietfoder) på morgonen. Vi fyller också de två kattmatskålarna med torrfoder varje morgon.

Vi försökte begränsa mängden torrfoder som utelämnats under dagen / över natten, men problemet är våra andra katter.

En av dem är mycket blyg, särskilt när det gäller mat. Han är lätt skrämd bort från maten, och han kjolar i allmänhet som underviktig. Om vi ​​begränsar mängden utelämnad mat är vi oroliga för att han inte får tillräckligt med att äta. Han kommer inte ens komma in i köket för att mata med de andra katterna och matas istället under en stol i vardagsrummet. Två av våra katter är mataggressiva och jagar honom från maten så att de kan äta den.

Hur kan vi hjälpa vår överviktiga katt att gå ner i vikt? Vi har försökt spela mer med henne för att hålla henne aktiv, men det verkade inte göra någon skillnad.

Två svar:
#1
+18
Julie Baumler
2013-10-09 10:37:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har haft mycket lycka till med två olika överviktiga katter med en Tiger Diner kattskål. De måste arbeta för maten, så de äter långsammare och känner att de äter mer, en av mina katter började faktiskt lämna mat när de använde Tiger Diner. De olika matbollarna och matarleksakerna är också bra.

En av de överviktiga katterna jag har hanterat är också väldigt nervös för mat. En sak som hjälper är att lägga en del av hennes torrfoder i en av de tidsbestämda "semester" matarna. Hon vet att det finns mat i det och litar på att hon kommer att få det så småningom men kan inte äta det just nu. Detta gör att hon kan slappna av och inte stressa med att få mat.

Även om det inte fungerade för oss, rekommenderade min veterinär att göra en buljong med vatten och våt mat och erbjuda det utöver eller istället för vatten. Detta har fördelen att få in mer vatten i din katt (de flesta katter dricker inte tillräckligt med vatten) och får dem att tro att de får mat utan mycket kalorier.

Om du kan göra det utan att göra din överviktig katt för nervös, att mata den blyga katten på en plats som är för liten för de andra katterna kan också vara till hjälp.

#2
+15
Zaralynda
2013-10-24 22:16:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De flesta "diet" kattmatar laddas upp på kolhydrater, vilka katter inte behöver (de är köttätare!). Anledningen är att de vill att katten ska känna sig mätt, men problemet är att katten måste inta mer kalorier för att få den mängd protein som de behöver.

Dina katter måste äta en diet av helt våt, lågkolhydratmat. Denna mat är bättre för dina katter och innehåller färre kalorier (kolhydrater) som de inte behöver. Cat Info har en riktigt bra sida som beskriver hur man väljer mat av god kvalitet

För det andra måste de äta enligt ett schema. Schemat hjälper till att minska matångest (hon vet att klockan 18 kommer hennes skål att ha mat i den, även om den inte gör det klockan 05.45). Vi har en katt som fortfarande blir lite orolig ibland, så vi har rösttränat henne att "ta andan" och hon går bort från maten i några minuter, vilket räcker för att hindra henne från att puka. Vi gjorde detta genom att plocka upp henne och sätta henne någon annanstans i några minuter tills hon tänkte att det var vad vi ville ha. Om dina katter är tillräckligt aggressiva för att attackera dig, skulle jag dock inte rekommendera den metoden!

För det tredje, om de aggressiva katterna jagar den blyga katten bort från maten, bör de vara låsta i ett annat rum och matas där. Vår oroliga katt samlar också resurser och blir väsande om någon är runt henne när hon äter eller dricker, så hennes skålar är i ett annat rum från alla andra.

Fortsätt leka med henne! När hon börjar gå ner i vikt vill hon spela mer eftersom det inte tar så mycket ansträngning (och hon kan ha ledvärk just nu, och det borde lindras när hon går ner i vikt).

Bra lycka till!Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...