Fråga:
Hur "cyklar" man effektivt ett akvarium?
Peter Grace
2013-10-09 18:06:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har läst att innan man lägger fisk i ett akvarium måste man "cykla" tanken så att bakterier som äter ammoniak producerar nitrat och nitratätande bakterier gör nitrit. Jag förstår kemin bakom det men jag är inte riktigt säker på vad som är den bästa praktiska metoden för att göra detta. Jag skulle gärna börja ett akvarium men den här uppgiften verkar skrämmande.

Tre svar:
#1
+11
Ben Miller - Remember Monica
2013-10-09 23:47:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Först en liten bakgrund om kvävcykeln i akvariet.

Fisk producerar ammoniak, vilket är extremt giftigt för fisken. Till skillnad från i en naturlig vattenkropp finns det i ett akvarium ingenstans för detta gift att gå, så det byggs upp snabbt. Lyckligtvis finns det bakterier i din tank som omvandlar ammoniak till nitrit. Men nitrit är också extremt giftigt för fisk. Så det är bra att det finns en annan typ av bakterier i din tank som omvandlar nitrit till nitrat. Nitrat är också giftigt för fisk, men inte alls lika mycket som ammoniak eller nitrit, vilket betyder att det är lättare att hantera med vattenförändringar.

När du först sätter upp ditt akvarium är populationen av dessa bakterier lågt och måste byggas upp. Målet med att "cykla" i ditt akvarium är att få bakteriepopulationen dit den behöver för att hålla din fisk frisk.

Ett sätt detta görs är att helt enkelt sätta billig fisk i din tank. som tar bakterier med sig från djuraffären. Problemet med detta tillvägagångssätt är att de första fiskarna som du lägger i din tank kommer sannolikt att dö, eftersom populationen av dina bakterier ännu inte har ökat. Din cykling är klar när fisken slutar dö.

Istället har jag haft fantastiska resultat med fisklös cykling. Tanken är att du ställer in ditt akvarium med värmaren och filtret, men innan du lägger någon fisk i det lägger du till droppar ren ammoniak för att mata bakterierna. Sedan testar du vattnet varje dag för ammoniak och nitrit för att kontrollera utvecklingen av bakteriepopulationen. När du kommer till en punkt där du kan tillsätta ammoniak, men ammoniak och nitrit bearbetas snabbt av bakterierna, är din tank klar för fisk.

Det finns en bra artikel om fisklös cykling med detaljer ett bra förfarande här: Cykla din första färskvattentank

Hela processen kan ta några veckor, och det kan påskyndas genom att införa något från ett etablerat akvarium, som en dekoration eller en växt, som kommer att föra några bakterier med sig. Men om du tar med dig något från en annan tank, se till att det är en hälsosam tank eftersom du också kan transportera sjukdomar till din nya tank.

ett annat bra sätt att cykla akvariet utan att förlora fisk är att introducera fisk långsamt. Lager inte en helt ny tank med sitt fulla fiskfyllt, utan lägg i några först och de hårdare, och introducera sedan resten några i taget under en period av flera veckor. Att ha en kraftigt planterad tank hjälper också, eftersom växterna tar nitratet och använder det som gödselmedel och producerar syre i den process som din fisk behöver för att överleva.
Jag vet inte om detta är tillgängligt för sötvatten, men "bakterier i en flaska" är tillgängliga för saltvattentankar, liksom levande sten. För båda systemen tror jag inte att "vänta tills de slutar dö" är vägen att cykla med en fisk. Rutinmässiga tester / vattenförändringar (och otaliga andra alternativ) kan hålla toxinhalterna nere medan de inte minskar bakterienivåerna om de görs ansvarsfullt. +1 för fisklös cykling dock
#2
+8
woliveirajr
2013-10-09 18:22:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det enklaste sättet jag vet är att "transplantera" från ett bra, akvarium som körs, så att alla de önskade bakterierna kommer att börja reproducera sig i ditt akvarium och göra den cykeln.

På internet vissa människor rekommenderar också att man använder fisk för att göra det här jobbet (så du skulle lägga några billiga exemplar på det, med vetskap om att de skulle dö) eller använda flytande ammoniak.

För mitt sista akvarium, eftersom det var ett större, där jag investerade mer, föredrog jag att göra saker långsamma: sätt först stenarna och substratet, sedan lade jag till växter, sedan lade jag till 5 fiskar varje vecka, tills en hel månad har passerat. Efter det gick jag till den slutliga befolkningen och nästan alla överlevde :)

#3
+6
Baarn
2013-10-09 18:32:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tillbaka när vi hade ett akvarium tog vi det bara långsamt.

Först fyller du akvariet med sand, stenar och alla andra icke-levande dekorativa saker. Det rekommenderas att tvätta och rengöra sanden innan du lägger den i akvariet. Detta minskar damm och eventuella föroreningar som kan ha samlats i förpackningsprocessen.
Efter några timmar upp till några dagar, efter att dammet har lagt sig, kan du börja placera växterna. Om möjligt bör du använda regnvatten istället för kranvatten, särskilt när kranvattnet har behandlats med kemikalie (om det inte är säkert att dricka skulle jag inte lägga fisk i det). Vatten från andra naturliga källor kan vara förorenat med organismer som köpt fisk inte är vana vid.
Efter plantering finns det startvätskor (eller substrat) tillgängliga i butikerna än de organismer som behövs. Vid denna tidpunkt bör du aktivera din pump så att bakterierna kan börja bo i filtermaterialet.

Efter ytterligare några dagar, en vecka för att vara säker, bör akvariet vara säkert att vara värd för den första gäng fisken.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...