Fråga:
Varför älskar katter att sova på kartong?
Luc M
2013-10-09 06:00:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Varje katt jag har ägt har älskat att sova i kartonger av alla storlekar. Det kan vara en vanlig låda, ett pappark, en gammal kaklåda ... Varför gör de det här? Finns det någon lukt som de tycker om? Finns det en kemisk produkt i kartong som lockar dem?

Mina katter gör detsamma, men med nästan vilket föremål som ligger på golvet. En pappershandduk, kökshandduk, tidskrift, papper osv. Jag skulle gärna vilja veta varför de är så lockade av platta föremål som ligger mitt på golvet och insisterar på att sova där istället för någon annanstans. Kanske är det bara något relaterat till deras nyfikna och nyfikna natur?
Det är vinter (även om det inte känns som idag), kanske är golvet kallt?
Jag tycker att kartong är en bra isolator och det känns varmt direkt. Jag har en platt bit på min säng bara för min katt Fred och han sover mycket på den. Han river också hål i den ....
Nej. Katter älskar att lägga på en plan yta; en filt, en bit papper, låda etc. Jag har ingen aning om varför. Och jag köper inte säkerheten för en rutförklaring på grund av detta. Katter hittar också trygghet på höga platser och detta är ett gemensamt drag hos stora vilda katter såväl som huskatter.
Ett svar:
#1
+14
iKlsR
2013-10-09 06:09:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Detta har att göra med säkerhet. En låda har fyra sidor så att de känner sig säkra och skyddade eftersom de är stängda. Det ger dem också överraskningselementet och om något händer kan de lätt fly / attackera etc. (src)

  • De gillar säkerheten i ett slutet utrymme. En låda liknar en grotta och kan få din katt att känna sig säker i att veta att de är skyddade och teoretiskt sett inte kan attackeras bakifrån.

  • Lådor är roliga! Massor av katter verkar särskilt lekfulla i och runt lådor. Katter gillar att hoppa in och ut ur en låda, smälla, förfölja och klättra ovanpå lådorna. Katter är små rovdjur, och en låda är en utmärkt plats att kasta på sitt byte, även om bytet bara är en leksak från en kattmuss.

  • Lådorna är mysiga. Försök sätta en mjuk filt i botten av din kattens favoritlåda. Sidorna hjälper till att bibehålla kattens kroppsvärme och göra ett bekvämt bo. (src)

Detta är vettigt, men förklarar inte kattens kärlek att sitta på platta kartongark (vilket jag personligen har observerat hos många katter).
De gillar inte heller plastlådor, det här måste göra något med det faktum att det är papp.
Har du någonsin lagt din handflata på kartong? Det känns varmt nästan omedelbart. Plast känns kallt. Styrofoam känns för varmt, nästan varmt. Kartong är vinnaren! ;)


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...